Afbeelding
Foto: Christel Schiphorst

Zonder alle goedwillende vrijwilligers, zou Steenbergen er een heel stuk minder opgeruimd uitzien. Dat blijkt eens te meer op de Landelijke Opschoondag.


Helaas zijn de op- en afritten van snelwegen off-limits voor de vele vrijwilligers, terwijl het daar ook vol ligt met eet-en drankverpakkingen van take-away, snoep, drankflesjes, lege sigarettendoosjes en allerlei metalen. De kinderen in ’t Drievierde, waarvan een enthousiast groepje geflankeerd wordt door Wethouder Baali vinden voornamelijk sigarettenpeuken in de Wilhelminastraat. En deze zijn flink wat schadelijker dan misschien gedacht. ‘Ongeveer driekwart van de gerookte sigarettenpeuken wordt weggegooid op straat en belanden in het milieu. Door de giftige stoffen die achterblijven op de peuken en de plastics waar het filter van gemaakt is, vormen peuken een forse bedreiging voor de natuur en dieren. Sigarettenpeuken worden aangetroffen in de maag van vissen, zoogdieren en vogels. Daarnaast vertragen peuken de groei van planten. Uit de miljarden sigarettenpeuken die in het milieu terechtkomen, lekken jarenlang zware metalen en nicotine de natuur in.’ (bron: Trimbos Instituut).

De kinderen die hier opruimen vinden sigaretten gelukkig heel vies. Maar als het gaat om snoepwikkels en ijsstokjes is de bewustwording natuurlijk ook cruciaal. In 't Drievierde is het ingezamelde zwerfafval van 200kg in 2008 naar 35kg in 2022 gegaan. En dit jaar?
Alle vrijwilligers hartelijk bedankt voor jullie inzet! [n] TEKSTEN CHRISTEL SCHIPHORST