De dijkbeheerders en betrokken partijen van het Rijke dijken van de Delta project
De dijkbeheerders en betrokken partijen van het Rijke dijken van de Delta project Foto: Caren Vermaat

De Rijke dijken van Steenbergen

Steenbergen - Op 16 maart vond in Steenbergen de aftrap plaats van het bezoeken van diverse dijken, door de verschillende dijkbeheerders uit de omgeving om gezamenlijk te komen tot een plan van aanpak voor een betere biodiversiteit op de dijken.


DOOR: CAREN VERMAAT


De binnendijken in het zeekleigebied staan bekend om hun bijzondere plantengroei. De laatste jaren blijkt dat ze ook voor insecten zoals bijen, vlinders en sprinkhanen van grote waarde kunnen zijn. Riny van Empel, van Bijenlandschap West-Brabant, zegt: “Als je het voor de bijen en bestuivers goed doet, dan doe je het ook goed voor de biodiversiteit. De bijen staan namelijk aan de basis van de biodiversiteit.” Over de insecten van dijken en hun behoeften was nog maar weinig bekend. Daarom wordt sinds 2020 onderzoek gedaan door EIS Kenniscentrum Insecten en Grauwe Kiekendief – Kenniscentrum Akkervogels. Op 61 dijkvakken van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant zijn bijen, dagvlinders en sprinkhanen geteld. 


Pilot in Steenbergen
In Steenbergen vond de pilot plaats van dit onderdeel van het ‘Rijke dijken van de Delta’ project, door alle verschillende dijkbeheerders uit de regio uit te nodigen om gezamenlijk de dijken te bezoeken en de onderzoeksresultaten te vertalen naar de praktijk. De medewerkers van Staatsbosbeheer, Brabantse Delta, Brabants Landschap, Natuurmonumenten, Bijenlandschap West-Brabant en gemeente Steenbergen zijn langs de Nieuw Vossemeersedijk, Heensedijk, Oude Vlietpolderdijk en Groenedijk gereden om daar door de ogen van de bijen en insecten te kijken wat er nog beter kan en ideeën uit te wisselen.

In oktober komt de groep weer bij elkaar om de voortgang te bespreken. [n]