Lancaster bommenwerper
Lancaster bommenwerper Foto: https://www.dailymail.co.uk/

Lezing 'De Dambusters'

BERGEN OP ZOOM - Dit jaar is het 80 jaar geleden dat een Brits ‘RAF Squadron 617’, genaamd 'de Dambusters' de dammen van Duitse stuwmeren bombardeerden met Lancaster bommenwerpers en zgn. ‘stuiterbommen’.


Het doel van ‘de Dambusters’ was de Duitse industriegebieden de elektriciteit te ontnemen voor oorlogsproductie. Olie was schaars in die tijd en de stuwmeren voorzagen de Duitse industrie van de noodzakelijke stroom. ‘De Dambusters’ vielen op 16 en 17 mei 1943 de dammen van Duitse stuwmeren aan met aangepaste Lancaster bommenwerpers en speciaal ontwikkelde stuiterbommen. In de praktijk bleek het moeilijk om de sluiterbommen al laagvliegend precies te ‘droppen’. Het ging met veel risico’s en zware verliezen gepaard. De elektriciteitsvoorziening bleef maanden verstoord net als andere belangrijke voorzieningen.

De squadronleider Guy Gibson en zijn navigator James Warwick zijn later op de terugweg van Duitsland naar Engeland boven Steenbergen beschoten en zijn dodelijk neergestort. Zij zijn op de algemene begraafplaats Steenbergen begraven.  De jaarlijkse herdenking is op 19 september.   

Begin mei 2023 is de Britse ‘Group 617’ in Nederland. De groep bestaat uit veteranen die het verhaal omtrent ‘de Dambusters’ levend willen houden. Tevens zamelen zij geld in en ondersteunen zij andere Britse veteranen.

De lezing over ‘de Dambusters’ en hun acties zal plaatsvinden op zaterdag 6 mei, aanvang 14.00 uur. De voorziene locatie is de grote zaal van ‘Het Zwijnshoofd’ Moeregrebstraat 18, 4611 JC Bergen op Zoom.

Deelname is gratis voor veteranen van de Brabantse Wal. Voor andere belangstellenden bedragen de kosten € 3,- per persoon. Consumpties zijn voor eigen rekening.

De voertaal tijdens de lezing is Engels maar er zit voldoende vertaalcapaciteit in de zaal. In de zaal zal een collectebus aanwezig zijn, waar u uw donatie voor Groep 617 kunt achterlaten.

De lezing kan alleen doorgaan bij de aanwezigheid van tenminste 35 deelnemers. De zaalcapaciteit van ‘Het Zwijnshoofd’ is max. 200 personen. Bij overschrijding van de maximale capaciteit zal toegang worden verleend op basis van ‘wie het eerst komt’ De beslissing of de lezing doorgaat valt op 28 april (na Koningsdag). Het besluit zal worden gepubliceerd op de website www.veteranensteenbergen.nl en de Facebookpagina van Veteranen Steenbergen.

Inschrijven voor de lezing is verplicht via info@veteranensteenbergen.nl.[n]