Pastoraal Woord: Elkaar werkelijk ontmoeten

STEENBERGEN - Een ander werkelijk ontmoeten, dat was de boodschap die we op de vierde zondag van de veertigdagentijd konden horen. Niet alleen in onze kerken, maar ook in onze samenleving een waardevol iets. Echt naar iemand luisteren, je ogen opendoen voor de vragen van een ander. Zonder die openheid zou een samenleving niet kunnen bestaan.


‘Al ontelbare malen had Jezus op weg naar Pasen grenzen doorbroken. Telkens weer was Hij de barricades opgeklommen om op te komen voor mensen die niet in staat waren om voor zichzelf op te komen. Onvermoeibaar had Hij zichtbare en onzichtbare muren afgebroken. Zijn leerlingen hadden met eigen ogen gezien wat Jezus tot stand bracht. In Johannes 9 opent Jezus de ogen van een blinde man door zijn ogen te bestrijken met slijk en dat vervolgens af te laten wassen in een vijver, genaamd Siloam, dat gezondene betekent. Jezus had ook geprobeerd om andere mensen de ogen te openen. Dat lukte maar gedeeltelijk. Het ongeloof, het denken in tegenstellingen, het niet in kunnen leven in een ander, die tegenstand was te groot.


Deze manier van denken herkennen we ook in onze eigen samenleving. Iets is goed of niet goed. Naar die persoon willen we luisteren en naar die niet. Jezus ziet wat al die mensen niet zien. Hij ziet een mens en het enige wat Jezus vraagt is: “Geloof gij in de Mensenzoon.” “Wie is dat”, vraagt de blinde man. En Jezus zegt hem: “gij ziet Hem. Hij is degene die met u spreekt.” Zo komt de blinde man tot geloof en beaamt ten volle: “Ik geloof, Heer!”


Lenie Robijn, geass.o.carm
Pastoraal werkster Sint Annaparochie en Sint Christoffelparochie.[n]