De familie Duijzer bij hun deelauto in de haven van Dinteloord
De familie Duijzer bij hun deelauto in de haven van Dinteloord Foto: Caren Vermaat

STEENBERGEN - Sinds vorige week beschikt Steenbergen over twee splinternieuwe elektrische deelauto's die door Steenbergenaren kunnen worden gebruikt ter vervanging van hun eigen (tweede) auto.


DOOR CAREN VERMAAT

OnzeAuto is een platform voor autodelen, waarbij leden samen een pool van auto's delen. Het werkt als volgt: leden betalen een maandelijks abonnement om toegang te krijgen tot het platform en de auto's. Vervolgens kunnen ze via de website of de app van OnzeAuto een auto reserveren op het moment dat ze die nodig hebben. Ze halen de auto op bij een vaste parkeerplaats in de buurt en brengen hem na gebruik terug naar dezelfde plek. Het platform zorgt voor het onderhoud en de verzekering van de auto's, en de kosten van het gebruik worden verdeeld onder de leden op basis van hun gebruik. Door samen een pool van auto's te delen, kunnen leden kosten besparen en bijdragen aan een duurzamer gebruik van auto's. Met een deelauto creëer je meer ruimte en draag je bij aan een duurzame buurt. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over onderhoud en verzekeringen en komt nooit meer voor onverwachte kosten te staan. Je hebt geen last van bijtelling en je kunt zelfs met de deelauto op vakantie of een weekendje weg. “Onze droom is dat er meer ruimte op straat gaat ontstaan en dat er dus ook echt auto’s vervangen kunnen worden", aldus Bram Velhuis van OnzeAuto. "Uit ervaring weten we dat elke deelauto ongeveer zes reguliere auto’s vervangt. Daarnaast zijn het ook nog eens elektrische auto’s dus je hebt veel minder uitstoot, het is duurzamer, goedkoper en je creëert dus meer ruimte op straat. We hebben op dit moment nog niet voldoende gebruikers om de auto helemaal rendabel te maken maken maar er waren wel genoeg aanmeldingen om alvast te beginnen. Op dit moment is er één auto in Steenbergen en één in Dinteloord beschikbaar.”

Deelauto Dinteloord
Een van de gebruikers van de auto in Dinteloord is de familie Duijzer. Marc en Jenny Duijzer wonen sinds vier jaar in Dinteloord en hebben samen drie kinderen. Marc vertelt dat ze op dit moment zelf twee auto's hebben omdat Jenny ook buiten de deur werkt. Het plan is om de tweede auto te verkopen nu er elektrische auto's in de gemeente zijn geplaatst. "Sinds vorige week is de auto geplaatst op de parkeerplaats naast het Raadhuisplein in het centrum. Het is een prachtige Renault Megane E-tech met veel ruimte waar dus ook alle kinderen met gemak inpassen. We hebben al een paar proefritjes gemaakt en het bevalt heel goed! Op dit moment is Jenny nog met zwangerschapsverlof dus nu hebben we de auto nog niet echt nodig maar we gaan sowieso op korte termijn wel onze tweede auto verkopen want dat scheelt gewoon veel kosten. Het voordeel van een deelauto is dat je tot een jaar vooruit kunt plannen. Jenny gaat in augustus weer werken dus die tijden hebben we nu al gereserveerd staan. We hopen dat er binnenkort nog meer deelnemers bijkomen want dan komt er ook nog een tweede deelauto en is er op die manier nog meer ruimte beschikbaar. En natuurlijk hoe meer mensen gebruik maken van een deelauto hoe beter voor de buurt en het milieu! ” Alle informatie over de deelauto is te vinden op: www.onzeauto.com/samen/steenbergen [n]

Jenny en Marc Duijzer