Afbeelding
Foto: Stadsherauten Steenbergen

'Steenbergen, reis door de tijd...' brengt rijke geschiedenis en heden van vestingstad in beeld

STEENBERGEN - Stichting StadsHerauten Steenbergen presenteert met trots haar drieluik "Steenbergen, reis door de tijd...". De stichting werd opgericht op 21 januari 2021, maar al snel na de oprichting kreeg Nederland te maken met de maatregelen van het RIVM in verband met Covid-19, waardoor het niet mogelijk was om wandelingen en presentaties te organiseren. Toen ontstond het idee om een drieluik over Steenbergen en haar kernen te maken, en met succes.


DOOR SANNE BRUSSELAARS


Het drieluik bestaat uit drie delen, elk ongeveer 30 minuten lang en zeer divers in hun onderwerpen. De titel van het drieluik luidt "Steenbergen, reis door de tijd...". In de eerste film, "Verborgen Schatten", wordt de geschiedenis van Steenbergen belicht, met aandacht voor natuurrampen, oorlogen, heerschappijen en zakelijke ontwikkelingen, en worden historische feiten afgewisseld met mythische taferelen.


In de tweede film, "Water als vriend en vijand in Steenbergen en omgeving", komt water in al zijn aspecten aan bod, van watersnood tot drinkwater en van bescherming tegen het water tot recreatie op en naast het water. De derde en laatste film, "De kracht van Steenbergen en haar kernen", toont de industriële ontwikkeling en ambachten in vijf rubrieken en besteedt aandacht aan sociale samenhang, herdenkingen, kunst en cultuur, en recreatie en natuur.


Steunende sponsoren
De stichting vond sponsoren die hun plan steunden en kon zo in september 2022 met filmproducent Claudia Koole van Prospera Media & Art uit Kruisland het filmcontract ondertekenen. Mooie locaties werden gezocht en gevonden, en figuranten werden benaderd en wilden graag meewerken aan deze productie. Het resultaat is een prachtig drieluik dat een reis door de tijd biedt en de verborgen schatten van Steenbergen blootlegt.


Première in het gemeentehuis
Op 29 maart vond de première plaats in het gemeentehuis van Steenbergen voor genodigden. Na de première zal de film worden vertoond aan diverse organisaties en verenigingen. Ook zal de stichting een inloopavond/middag verzorgen voor mensen die op de geplande data niet kunnen. Deze data en locaties worden gecommuniceerd via sociale media en lokale kranten.


Doel
De stichting heeft als doel om de film ook te laten zien aan hogere groepen van de basisscholen en het voortgezet onderwijs. Er gebeurt veel in Steenbergen en omgeving, en er is veel aandacht voor educatie, sport en cultuur. Het was daarom soms moeilijk om een keuze te maken uit het grote aanbod onderwerpen voor film drie, die zich vooral in het heden afspeelt.



Al met al is "Steenbergen, reis door de tijd..." een prachtig project geworden dat de geschiedenis en ontwikkeling van Steenbergen op een boeiende manier. [n]