Herdenkingsdienst Hospice Team druk bezocht
Herdenkingsdienst Hospice Team druk bezocht Foto: Manon Brabers

Zinvolle herdenking voor rouwenden en Hospice Team

ROOSENDAAL - "ik aarzelde om naar de herdenkingsdienst te gaan. Maar, wat ben ik ben ik blij dat ik geweest ben’’, zei Annie vanden Broek-Doggen, na afloop. Haar man stierf zes weken geleden na een lang ziekbed.


In het gebied Van Brabantse Wal en Mark & Vliet heeft het Hospice Team in het laatste half jaar op ongeveer 200 adressen bij mensen thuis hulp verleend bij een huisgenoot in de laatste levensfase. Tijdens de dienst donderdag 13 april, kwam  hele proces voorbij. Vanaf het moment dat Teamleden bij iemand binnenstapten tot de huidige rouw. Voor de 180 gasten was het allemaal heel herkenbaar.. Dat was in de roerloze zaal van TWB voelbaar. De  teksten en muziek waren pakkend. Ze sloten uitstekend aan bij het thema ‘Samen stilstaan - verdriet toelaten, is ook een vorm van sterk zijn’. Een roeiboot met twee peddels diende als metafoor; een peddel voor het meenemen van het verdriet en de andere om door te gaan met het leven.


Ondertussen kwamen op schermen de namen voorbij van alle 200 cliënten van het Team Hospice Thuis van Brabantse Wal en Mark & Vliet, in het laatste half jaar.

De samenkomst deed zowel de bezoekers goed, als de  leden van het Hospice Team.

Voor het jeugdig Teamlid Metta Kole was het haar eerste herdenkingsdienst. Zichtbaar ontroerd, zei ze  ‘’Je hebt samen veel meegemaakt, daarna elkaar een tijd niet gezien, maar zodra je oogcontact krijgt voel je de band weer’’.

Bezoekers deelden na afloop van de dienst hun ervaringen met lotgenoten en met zorgmedewerkers met wie ze samen een zware tijd doorgemaakt hebben. Voorganger Nelleke Valentijn en de Teamleden die de dienst verzorgden, mochten veel dank en complimenten in ontvangst nemen.[n]