Scholieren, dorpsraad en familie bij  Insectenhotel 'de boomhut' aan de Veerweg
Scholieren, dorpsraad en familie bij Insectenhotel 'de boomhut' aan de Veerweg Foto: Christel Schiphorst

Insecten op vakantie in hotels in Vosmeer

NIEUW-VOSSEMEER - Op een koude dondermiddag 20 april onthulden scholieren van Basisschool Merijntje drie grote luxe insectenhotels aan de Veerweg in Nieuw-Vossemeer. Dankzij het initiatievenfonds van de gemeente zijn deze -samen met de bloemenveldjes- gefinancierd.


DOOR CHRISTEL SCHIPHORST


Een stuk sneller dan het hotel langs de A4 zijn -in Nieuw-Vossemeer-  drie prachtige insectenhotels gerealiseerd. De Dorpsraad heeft vorig jaar een voorstel ingediend bij het Initiatievenfonds voor de realisatie van bloemenveldjes en insectenhotels. Annelies Keller-van Loenhout (Dorpsraad): “In twee fasen is dit project uitgevoerd: De bloemenveldjes zijn vorig jaar al aangelegd aan de Veerweg. De scholieren van de bovenbouw van basisschool Merijntje hebben vervolgens voor de zomervakantie (2022) ideeën geopperd voor insectenhotels. Dit is verder uitgewerkt door Jeroen Ammerlaan.”


Boomhut, kasteel en stalletje
Jeroen vult aan: “Ik ben lid van de Dorpsraad, maar ook van de Ronde Tafel. Vorig jaar kreeg ik -via de Ronde Tafel- een opdracht om iets te gaan ‘bouwen’. Vervolgens heb ik bij school aangeklopt en samen ontstonden zo ideeën voor bloemenveldjes en insectenhotels op het grasveld aan de Veerweg, tegenover het hertenkamp.” Omdat we te laat waren met de hotels, het insectenseizoen was al bijna voorbij in de herfst, hebben we besloten om ze in april te plaatsen. In Vosmeer is bovendien vorig jaar het chaletpark gesloten en we hebben materialen kunnen hergebruiken van een houten chalet, tot en met de stenen dakpannen aan toe. Dat is wel mooi circulair. Samen met Ad en Adriaan van de Dorpsraad hebben we de drie ontwerpen, die ik had verfijnd op basis van de ideeën van de kinderen, gebouwd. We hebben nu drie verschillende insectenhotels: de boomhut, het kasteel en het stalletje.


Stro, holle takken en riet

Juf Marion: “Toen de hotels eenmaal gebouwd waren, hebben de kinderen van de bovenbouw allerlei materialen verzameld en deze in de hotels aangebracht. Dat varieert van stro tot kleine boomstammetjes met gaatjes en zelfs dennenappels. Er zit ook bamboe in, holle takken en riet.”

Solitaire bijen en metselbijen zijn gek op holle takken, bamboe en riet. Verschillende diktes door elkaar zijn het beste. Graafwespen willen graag zelf een holte graven in de takken. Het beste kun je deze lokken met takken met een zachte binnenkant. Knip een paar rietstengels af en laat deze een paar dagen drogen. Deze gedroogde stengels zijn ideaal om tussen de bamboe te drukken om deze vast te klemmen. Na afloop van de vrolijke onthulling was het tijd voor ijsjes en een zaadbom, die in de eigen tuin kan worden gegooid, want 22 april was het nationale zaaidag. Nog niets gezaaid? De kans is nog niet voorbij!


Fietstunneltje
Zodra de bloemenveldjes in bloei staan, hopen de enthousiaste Vosmeerders, dat dit stukje groen, langs het fietspad een juweeltje zal worden. Voor het opknappen van de nabijgelegen fietstunnel -als verbinding tussen het dorp en het Schelde-Rijnkanaal- zijn eveneens meer dan genoeg goede ideeën bij de bewoners, zodat alles in harmonie kan worden gerealiseerd.[n]