Dodenherdenking 2023 op het Kerkplein in Steenbergen
Dodenherdenking 2023 op het Kerkplein in Steenbergen Foto: Christel Schiphorst

Druk bezochte Dodenherdenking op Kerkplein Steenbergen

Door: Christel Schiphorst Algemeen

STEENBERGEN - Mooi weer en eindelijk weer in de gelegenheid om met elkaar te herdenken waren mogelijk twee ingrediënten voor een druk bezochte Dodenherdenking, afgelopen donderdag 4 mei, op het Kerkplein in Steenbergen. 

Honderden belangstellenden hadden zich verzameld rondom het Monument ter herinnering aan de Oorlogsslachtoffers. Een stemmige ceremonie, geleid door John Nijssen, stelde Burgemeester Ruud van den Belt in de gelegenheid om aan te geven, dat -met zijn woorden- “het gevoel van ongelijkheid toeneemt en leidt tot verdeeldheid, polarisatie en intolerantie.” Van den Belt gaf aan, dat “juist in een land waar we al zo lang in vrede mogen leven, we beter zouden moeten weten, maar we in toenemende mate worden geconfronteerd met grensoverschrijdend gedrag. Normen en waarden vervagen, met alle zorgelijke gevolgen van dien, zoals gebrek aan wederzijds respect.” 

Vermoedelijk waren zijn woorden vooral gericht aan diegenen, die geen waarde hechten aan herdenken.  Het is duidelijk dat inwoners, die de moeite nemen om bij de herdenkingen aanwezig te zijn, of waar ook in Nederland twee minuten stilte in acht nemen, ofwel via de TV hun meeleven uiten, juist hun waardering en respect tonen voor hen die voor onze (menings)vrijheid opkomen of zijn opgekomen. 

Voor de herdenking was er ondersteuning verleend vanuit de Vrijwillige Brandweer, de Scouting, de Oranjevereniging, Basisschool Maria Regina en het gelegenheidsorkest van de Harmonieën Amiticia en De Volharding. Tevens gaf de Veteranenvereniging acte de présence. Rond 20.00u werd de herdenking kracht bijgezet door een fly-over van drie vliegtuigen, die boven het Kerkplein de ‘missing man formatie’ uitvoerden. Na de twee minuten stilte, toespraken en kransleggingen liepen de geïnteresseerden naar de RK Begraafplaats waar, naast de Steenbergse oorlogsslachtoffers, tevens een rondgang plaatsvond lang de graven van commandant Guy Gibson en zijn navigator Jim Warwick (dambusters). Hun bommenwerper (een Mosquito) is in september ‘44 nabij Gilze Rijen uit de lucht geschoten en brandend neergestort, waar nu bedrijventerrein Reinierpolder I is. Decennia later is gebleken dat Gibson per abuis door de RAF is neergehaald.

In Welberg vond de herdenking plaats bij het Bevrijdingsmonument De Klok aan de Canadezenweg en op het Raadhuisplein in Dinteloord nam Wethouder Prent de honneurs namens de gemeente waar.

Afbeelding
Missing man formatie
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Amiticia en Volharding nabij RK Begraafplaats
Afbeelding
Oorlogsgraven van Guy Gibson en Jim Warwick