Ardenner trekpaarden ploegen door de wijngaard
Ardenner trekpaarden ploegen door de wijngaard Foto: Landgoed Heenwerf

Ardenner trekpaarden wieden onkruid in wijngaard

STEENBERGEN – Steenbergen is rijk aan traditie, niet alleen door vele generaties Steenbergenaren doorgegeven, maar ook door nieuwkomers in de gemeente. Denk hierbij aan Bierbrouwerij De Groene Wereld en Wijngaard Heenwerf.

 

Afgelopen Pinksterweekend trokken drie grote Ardenner trekpaarden een ploegschaar door de wijngaarden van Heenwerf. Op accurate en traditionele wijze werden de wortels van de druivenranken doorgesneden, zodat dit betere planten en druiven zal opleveren.

Ward Vervaeke met zijn zonen Wannes en Roel en Bavo Weytens waren met hun drie paarden Glorieux, Sushi en Winnie vanuit Vlaanderen naar West-Brabant gekomen om in de wijngaard zorg te dragen voor dit precisie ploegwerk. Het doel was om de kleine zijwaarts groeiende wortels van de druivenranken door te snijden. Hierdoor kan de grote wortel zich beter ontwikkelen en de diepte in groeien, waar het meer mineralen en water kan vinden, die de smaak van de druif, en dus de wijn, gunstig beïnvloeden.


Fonds voor oude ambachten 

Ward en Bavo werken normaliter veel in de bossen met hun paarden. In Vlaanderen is er een speciaal fonds voor het terugbrengen van oude ambachten, waaronder ook de inzet van de trekpaarden valt. In de bossen trekken ze zware bomen weg, zonder geluid, zonder stank, ecologisch verantwoord. Ook hier in de wijngaard in Kruisland liepen de paarden en hun begeleiders rustig door de mooie wijngaard. Ward en Bavo hadden speciaal geprepareerde ploegen bij zich en liepen pad na pad achter hun paard te ploegen. Landgoed Heenwerf is gespecialiseerd in mousserende kwaliteitswijnen die gemaakt en gebotteld worden in de eigen wijnmakerij volgens de Méthode Traditionelle. Het Pinksterweekend stond in het teken van uitbreiding van de wijngaard en voorbereiding van het groeiseizoen. Voor de uitbreiding zijn er vele nieuwe wijnstokken door vrijwilligers in de grond gezet, samen met Marnix, de wijnboer. Kort daarvoor had Marnix deze wijnstokken in Duitsland opgehaald: onder meer de Chardonnay, Blauwe Spätburgunder en Ruländer. Ook waren er vrijwilligers bezig met snoeiactiviteiten. Alles ter voorbereiding van een mooi wijnseizoen en een goede oogst. Dankzij de Ardenner trekpaarden en hun begeleiders, die een flink eind van huis waren, werd de ‘méthode traditionelle' van de wijngaard, in de breedste zin van het woord, nog eens versterkt. In de zomer en herfst staan er nog meer activiteiten op het programma, waarbij vrijwilligers welkom zijn. Een mooie manier om lekker buiten bezig te zijn in een prachtige omgeving met veel gezelligheid en een goed glas wijn.[n]