Afbeelding
Foto: Foto|: Will Rombouts

Laat de auto maar staan: Vanaf vanavond wordt de Haringvlietbrug afgesloten

Door: Christel Schiphorst Algemeen

HARINGVLIET –Voor het vervangen van de beweegbare delen van de Haringvlietbrug wordt de brug in 2023 van 9 juni 22.00u tot en met 4 augustus 23.00u volledig afgesloten voor al het wegverkeer. Weggebruikers moeten tijdens de renovatie rekening houden met ernstige hinder.

Aan een lange periode van versmalde weggedeelten en aangepaste snelheid naar 50km/u op de Haringvlietbrug komt weldra een eind. Helaas gaat de brug eerst 100% dicht voor verkeer. Het zal niet meer mogelijk zijn voor verkeer om vanaf Gemeente Steenbergen via de A29 route de Hoeksche Waard, dan wel Rotterdam te bereiken.

Renovatie klep Haringvlietbrug
De Haringvlietbrug is in 1964 geopend voor verkeer. Nu, bijna 60 jaar later, heeft de brugklep het einde van zijn technische levensduur bereikt en kan deze niet meer worden bediend voor de scheepvaart. De klep van de Haringvlietbrug, het bewegingswerk en alle technische systemen worden vervangen.

Omleidingsroutes brugafsluiting
Rijkswaterstaat is al meer dan een jaar bezig om alle getroffen bedrijven, organisaties en belanghebbenden te informeren en samen naar oplossingen te zoeken. Het gaat dan o.a. om personele stromen, logistieke stromen, landbouwverkeer en medische noodgevallen. Dit is een lastige opgave. Weggebruikers moeten tijdens de renovatie daarom rekening houden met hinder op de omleidingsroutes, N57/A15 en A59/A17/A16.

Verkeer wordt omgeleid via de Moerdijkbrug (A16) en de Haringvlietdam (N57). De Kiltunnel (N217) is tijdens de afsluitingsperiode van de Haringvlietbrug tolvrij. Desondanks vraagt Rijkswaterstaat automobilisten om in deze periode de omleidingsroutes zo veel mogelijk te mijden, bijvoorbeeld door thuis te werken, vakantiedagen op te nemen, of om buiten de spits of samen te reizen.

Openbaar vervoer
Tijdens de afsluiting van de Haringvlietbrug worden buslijnen van Connexxion en Arriva die normaal over de brug gaan, aangepast. Extra reiskosten worden gecompenseerd. Reizigers kunnen hiervoor contact opnemen met de betreffende vervoerders. Voor reizigers tussen Zeeland/West-Brabant en Rotterdam is de trein een alternatief voor de auto. De capaciteit van Intercity’s tussen West-Brabant en Rotterdam wordt daarom vergroot.

Pont voor fietsers, voetgangers en landbouwverkeer
Voor fietsers, brommers, scooters en voetgangers en voor landbouwvoertuigen die van de parallelbaan van de brug gebruik maken, vaart een gratis pont. Aan de noordzijde vertrekken de ponten vanaf het strand bij Numansdorp, aan de zuidkant vanaf recreatieterrein Hellegatsplein/trailerhelling De Banaan.

De pont voor fietsers- en voetgangers vaart van maandag t/m zaterdag tussen 6.00 uur en 19.45 uur en op zondag tussen 11.00 en 19.45 uur, elk half uur. Voor landbouwverkeer is er een soortgelijke regeling.