Afbeelding
Foto: Marloes Otte

Feestelijke uitreiking van drie Jongerenrozen

ROOSENDAAL – Tijdens de nieuwjaarsreceptie in het Huis van Roosendaal werden afgelopen maandag drie Jongerenrozen uitgereikt. Burgemeester Han van Midden haalde Kimberly van Ouden, Martyna Gebçzyk naar voren, naast de zus van Luc de Waal, die door een reis naar Cambodja zelf niet aanwezig kon zijn. “Hier staan drie bijzondere jongeren, beste mensen, in hun drukke schema’s vinden ze tijd om iets voor een ander te doen”, kondigt de burgemeester ze trots aan. 


DOOR MARLOES OTTE


De Jongerenroos is ontstaan uit een initiatief van de Roosendaalse Jongerenraad en in 2019 door de gemeenteraad ingevoerd. Het wordt verleend aan jongeren in de leeftijd tot en met 25 jaar, die zich op een bijzondere wijze hebben ingezet voor de gemeente Roosendaal, hun prestatie is dan ook van belang. Voor Kimberly en Martyna was het een verrassing de Jongerenroos in ontvangst te mogen nemen. Luc werd een aantal dagen ervoor via beeldtelefoon op de hoogte gebracht. “De lach ging niet meer van zijn gezicht”, vertellen zijn trotse ouders.


Luc de Waal is zo’n vier jaar geleden ingestroomd bij Join-Us, een jongereninitiatief van WijZijn Traverse om eenzaamheid terug te dringen door ze samen te brengen en op een positieve en krachtige manier sociaal redzaam te worden. Luc was eerst deelnemer en na 3,5 jaar had hij zijn doel bereikt en werd hij vrijwilliger om zijn leeftijdsgenoten te helpen. Nu ondersteunt hij ze bij het aangaan van sociale contacten. De burgemeester vult aan: “Ik heb diep en diep respect dat je je eigen zwarte dagen deelt om een ander zich positief te laten voelen.”


Vanaf jonge leeftijd is Kimberly den Ouden betrokken bij het Sint Nicolaas Comité in Roosendaal, zij hielp haar vader om sponsoren te vinden voor de intocht. Ook was ze aanwezig om de kinderen van genodigden te entertainen en om snoep te scheppen. Vanaf haar 17e is ze zelf toegetreden tot het Comité. Ze is coördinator van de pieten, zo regelt zij o.a. de communicatie, de indeling bij extra activiteiten, de musicals en spelletjes op het Tolbergcentrum. En afgelopen jaar heeft ze een grote bijdrage geleverd aan het eerste kinderboek dat door het Comité is uitgegeven. De burgemeester geeft aan dat hij haar al vaak in actie heeft kunnen zien en vraagt om een groot applaus voor deze kanjer. “Ik ben ontzettend verrast en vind het een hele eer”, zegt een stralende Kimberly.


Dan valt de beurt aan Martyna Gebçzyk om haar oorkonde en roos, ontworpen door Benjamin Scheltema, te ontvangen. Zij had de burgemeester benaderd via Facebook, toen de oorlog in Oekraïne begon. “Ze vertelde dat ze wilde helpen met goederen inzamelen in Wouwse Plantage. Met het gevolg dat de kerk en het voorterrein binnen een week vol lag met spullen. Met hulp van vrijwilligers, haar familie, maar vooral door haar tomeloze inzet heeft ze het gepresteerd dat alle goederen in Oekraïne terecht zijn gekomen. Het is zo succesvol geworden, dat woorden eigenlijk overbodig zijn”, besluit de burgemeester. Martyna poseert trots met haar prijs. “Het voelt nog een beetje vreemd en had het helemaal niet verwacht. Met mijn moeder en mijn zusje had ik het over de situatie in Oekraïne. Er bleek geen inzamelpunt in Wouwse Plantage te zijn en toen zijn we gewoon maar begonnen.”