De winnaars van de Cultuurprijzen 2022
De winnaars van de Cultuurprijzen 2022 Foto: Christian Keijser fotografie

Winnaars Cultuurprijzen 2022 bekend

ROOSENDAAL – Drie Cultuurprijzen Roosendaal werden afgelopen zaterdag uitgereikt, tijdens een bruisende avond in een volle theaterzaal van Cultuurhuis Bovendonk, georganiseerd door Stichting Cultuur Verbindt Roosendaal . Negen genomineerden waren verdeeld over drie categorieën en de spanning liep daardoor verschillende keren hoog op. De winnaars waren Sara van Gaans voor de jongeren, Rockin’ Wouw voor de verenigingen en Sebas & Wes voor professionele makers. Het doel van de Cultuurprijzen is het stimuleren van culturele initiatieven en kunstenaars. Inwoners konden stemmen op hun favoriet.


DOOR MARLOES OTTE


De uitreiking werd met het lied “We can be heroes” geopend door “De jongens van de Band”, een lokale begeleidingsband voor (theater)producties en evenementen, passend bij het thema 'Heroes' van de avond. Presentator Stijn Roovers nam de zang voor zijn rekening. Hij legde vervolgens uit dat de organisatie door dit thema te kiezen in deze onrustige tijden met oorlog en ongelijkheid, hoop terug wilt geven aan de mensen. “Want dat is wat mensen uit de cultuursector doen, zij brengen iets. Alle genomineerden zijn daarom winnaars en helden in hun eigen recht, zij hebben bijgedragen aan de cultuur van Roosendaal.”


Als eerste mogen de genomineerden van de jongeren naar voren komen. Dit zijn Ilse Egelmeers, Sara van Gaans en Kim ter Horst. Jurylid Willem Schaffels legt wat hun culturele bijdragen was en Stijn stelt pittige vragen aan het drietal. Waar ze hun inspiratie vandaan halen bijvoorbeeld. Sara: “Mijn ouders zijn mijn helden, omdat ze mij altijd steunen. Je moet als je ergens aan begint hoop hebben, dat het goed komt. Ik maak deze oorlog in Oekraïne heel bewust mee. Dit moest in een nummer komen, zodat wij begrijpen hoe het moet zijn. Zo ontstond 'Horizon'. Muziek is mijn uitlaat en als het mensen kan raken word ik daar ook blij van.” Uit handen van wethouder Arwen van Gestel mocht Sara haar prijs en certificaat in ontvangst nemen. Van Gestel deelt mee dat 2,2 miljoen euro geïnvesteerd gaat worden in cultuur. “We willen weer talent ontwikkelen, want talent verdwijnt uit Roosendaal, ze werken elders. Met een inspirerende cultuursector halen we talent weer terug.”


Vervolgens zijn de genomineerden namens verenigingen aan de beurt. Stef Broos beklimt het podium namens Puur Zang, Jacqueline Chamuleau namens Roosendaal Danst en Walter Voorheijen namens Rockin’ Wouw. Aan hun wordt de vraag “wat is de rol van cultuur?” voorgelegd. Walter antwoordt: “Voor mij is cultuur met elkaar toffe dingen doen, gezelligheid, verbinding, het voorkomt eenzaamheid. We willen de stijl van de jaren 50-60 doorgeven aan de jeugd.” Walter ontvangt uit handen van jurylid Klaartje Rijkers een certificaat voor € 3000,- en roept het publiek op 19 augustus in de agenda te zetten. Rockin’ Wouw is uitgegroeid tot zelfs een internationaal evenement.


Het sluitstuk is de categorie "Professionele Makers” en Sebas & Wes, Nick Kawaler van Eyedetail en Dragan Zuijderbuijk van Drie Maal Plankenkoorts staan in spanning te wachten. Benjamin Scheltema, het vierde jurylid en in 2017 winnaar van de Cultuurprijs, vat de avond eigenlijk samen: "Cultuur verbetert Roosendaal, dit zie je terug in bijdrage van Nick. Cultuur verbindt Roosendaal, wat Plankenkoorts laat zien en Cultuur vermaakt Roosendaal heeft de stempel van theaterduo Sebas & Wes.” Hij maakt bekend wie de laatste winnaar is en verrast nemen Sebas & Wes de prijs in ontvangst. Ook zij ontvangen € 3000,-. "We zien het als een stimulans om nog mooiere dingen te maken. Zo zijn we trots onze derde show 'Het kan ook anders' vanavond te kunnen aankondigen. En er komen nieuwe makers bij in Roosendaal, dat verwelkomen wij, je inspireert elkaar.” Op www.cultuurprijsroosendaal.nl zijn de verdiensten van alle genomineerden van 2022 nog te bekijken.[n]