Afbeelding
Foto: Marloes Otte

‘Het Giraffenhok’ boeit van begin tot eind

Door: Marloes Otte Algemeen

ROOSENDAAL - Voor de tweede keer bracht het Roosendaals Jeugdtoneel het afgelopen weekend voorstellingen op de planken in Cultuurhuis Bovendonk. De groep 13 t/m 16 jaar zette vol overtuiging het stuk “Het Giraffenhok” neer. Een grappig verhaal over een vergadering van medewerkers van een giraffenbos, waarin van alles gebeurt. Van het onverwachts vieren van de verjaardag van de stagiair tot zelfs het overlijden van de financieel directeur, die zich te druk maakt over de hoge kosten van het nieuwe giraffenhok. Jolien, die voorzitster Petra speelt, vond het een geweldige ervaring. “We zijn het hele stuk met zijn allen op het podium, dat gaf echt een teamgevoel. We zijn super trots op elkaar.” 

Het Cultuurhuis is gevuld met familie en vrienden van de spelers, geregeld hoor je een lachsalvo door de zaal. Iedereen zit geboeid te luisteren en te kijken. Allerlei typetjes komen aan bod, zoals Pien die wanhopig vast probeert te houden aan de planning. Lenneke, die de richtlijnen van giraffenwelzijn moet handhaven. Dorette, de directrice die bijzondere beslissingen maakt en Hetty, een trouwe bezoeker van het park vindt dat ze een plekje aan de vergadertafel verdient. Ook Toet die liever feest dan vergadert en o.a. Brandon, een filosofische architect. Voorzitster Petra heeft een hele klus om iedereen in het gareel te houden. Na afloop komen de spelers stralend naar de kantine en worden ze gefeliciteerd en getrakteerd op kadootjes en bloemen.

Cocky  van Meer, oprichter van het Jeugdtoneel en regisseur, nipt na afloop aan een biertje en kijkt trots en ook opgelucht rond. “Als je mij vorige week had verteld dat ze zo goed zouden spelen, had ik je niet geloofd”, zegt hij lachend. “Ze zijn als groep enorm gegroeid. Door school kan niet altijd iedereen de repetities op maandagavond halen. We konden maar een paar keer met de complete cast oefenen. Maar ze nemen hun verantwoordelijkheid en helpen elkaar als iemand de tekst dreigt te vergeten. Dat zag ik vanavond ook terug en ik ben heel trots op ze.” Ook de jongste jeugdgroep in de leeftijd 9 t/m 12 jaar had een goede uitvoering gehad met “De Rommelspoken”.

Er zal dus wat van zijn schouders afvallen, na deze vier voorstellingen van zijn groepen. Maar tijd om lang na te genieten is er niet. Vanaf maandag gaan de groepen nieuwe stukken instuderen voor de voorstellingen in juli. De oudere jeugdgroep beslist hierin mee. “Als je naar de agenda kijkt, vallen veel repetitiedagen af op maandag. We gaan òf kiezen voor een bestaande voorstelling, dan moeten we flink aan de bak òf we laten de groep al improviserend tot een stuk komen. Dit is ook het moment voor nieuwkomers om aan te haken of eens uit te proberen hoe de repetities bij ons gaan. Als je het leukt lijkt om toneel te spelen, kun je je aanmelden via https://www.roosendaalstoneel.nl/over-ons/aanmelden-jeugd/.”