Afbeelding
Foto: Luc Beets

Prins Erik d’n 1e van Mastepinnelaand zegt na 18 jaar vaarwel

Door: Marloes Otte Algemeen

MASTEPINNELAAND - Bijna zijn halve leven is Erik van Turnhout de carnavalsprins van Wouwse Plantage. Hoewel het carnaval in het dorp er al op zit, heeft hij nog een afscheidsreceptie op carnvalsdinsdag. Voor het laatste keer in vol ornaat en er komen een hoop mensen op ‘audiëntie’. “Het is voor mij een verrassing en ik kijk ernaar uit. Het is iets heel anders dan de vaste carnavalsactiviteiten die ik nu al 18 jaar mocht doen. Ik kijk met plezier op mijn laatste week als Prins terug en trek volgende week nog één keer mijn pak aan.”

Het carnaval in Mastepinneland begint een week eerder dan het gewone carnaval. Erik legt uit: “Onze carnavalsvereniging bestaat sinds 1978, maar is de jongste van de gemeente. Roosendaal en de dorpen hadden al zo hun vaste momenten voor de inhaal, de optocht e.d.. De enige manier om erbij te passen en mensen de gelegenheid te geven van alles te kunnen bijwonen, was gewoon maar een week eerder beginnen.” Erik was 21 jaar toen hij de scepter overnam van Prinses Mèrie, die daarna actief bleef voor de vereniging en helaas in 2022 overleed. “Ik werd gevraagd om Nar te worden, maar zei dat ik alleen voor de prinsentitel zou gaan. Pascal Marijnissen zei lachend dat hij dan wel mijn Nar zou worden. En zo is het gekomen eigenlijk. Hij woonde twee huizen verder en als ik zijn narrenpak hoorde rinkelen, dan wist ik dat het tijd was om op pad te gaan.” Al jaren bestaat het viertal nu uit Sjampetter Joene, Nar Tommeke en Grootste Boer Peer. “Belangrijk is een goede klik te hebben met de hoofdrolspelers. Ze waren verrast dat ik ging stoppen, al wisten ze al wel van onze plannen.” 

Erik en zijn vriendin Judith gaan binnen een maand starten aan hun wereldreis, iets waar ze al lang naar uitkijken. Corona gooide roet in het eten, maar het gaf gelegenheid tot extra sparen. “We starten in Singapore, gaan vervolgens met een camper door Nieuw-Zeeland en daarna zien we wel. We zijn onbepaald weg en hebben onze banen opgezegd. Onze reis is te volgen via www.reisprins.nl. “Deze reis is voor mij de reden om te stoppen, de ene hobby gaat de andere in de weg zitten op een gegeven moment.”

Omdat het carnaval in Wouwse Plantage al gevierd is, kan Erik zelf gewoon carnavallen. “Met vrienden toeren we rond en gaan meestal Moerstraten, Roosendaal, Kruisland en Essen af. We hebben leuk contact met een aantal carnavalsverenigingen, dus bekenden kom je overal tegen.”

Over wat hij gaat missen, moet Erik even nadenken. “Ik heb weloverwogen besloten te stoppen en ik heb nu mooie dingen in het vooruitzicht. In de rol als prins heb je een bijzonder contact, vooral met de kinderen. Dat stukje sociale carnaval is heel bijzonder. Ook is Wouwse Plantage maar klein, ‘ons kent ons’ zegt maar. Die fijne contacten zijn er natuurlijk ook buiten het carnaval, want je kent elkaar al lang. De vereniging bestaat uit 21 man en samen met vrijwilligers doen we alles zelf, van opbouw en schoonmaken van de zaal, tot bardienst en uitgifte consumptiebonnen.” Wie de nieuwe prins wordt is nog niet bekend. “Er zijn gesprekken. Sommige zijn nog terughoudend, vergelijken het met mijn 18 jaar. Natuurlijk hoef je het zo lang niet te doen, je hoeft ook niet te kunnen zingen om mij na te doen. Doe het op je eigen manier, dan is het ontzettend leuk om te doen!”