Zevende Preek van de Leek over vrede

ROOSENDAAL - Op dinsdagavond 28 februari vindt de zevende editie plaats van de Roosendaalse Preek van de Leek. In de Kruiskerk zullen vier lokale leken in een preek hun licht laten schijnen over de Bijbeltekst Jesaja 2; 1-5, met het indrukwekkende visioen van vrede van de oudtestamentische profeet Jesaja.

Aan de lekenpredikanten de uitdaging om te vertellen over hun visioen van vrede, ver weg en dichtbij. Voor wethouder René van Ginderen is het soms moeilijk om je een betere toekomst voor te stellen, zeker op de dag van vandaag: “Ik besef dat die rechtvaardige wereld er nu niet is en wellicht morgen ook niet, maar dat ze er ‘ooit’ wel zal zijn. Dat geeft mij houvast, motivatie en kracht om door te gaan waar ik mee bezig ben”. Het visioen van vrede roept bij Evelien Vissers van Vluchtelingenwerk vooral gelijkheid op: “Het recht op een gezinsleven. Het mogen zijn wie je bent ongeacht religie, politieke overtuiging, geaardheid of ras; dat ieder mens in zijn waarde wordt gelaten, met recht op leven zonder doodsangst”.


Ook jongerencoach Bas Huibregtse en oud-militair Koninklijke Landmacht Maarten Mallekoote zullen op de preekstoel gaan staan. Maarten Mallekoote was in de jaren 90 betrokken bij diverse missies en hulpverleningsoperaties en kijkt terug op een leven als een “militair met een vredesmissie”. Bas Huibregtse wil vooral vreedzaam oplopen met jongeren: “Hoe denken jonge mensen over hun hoop voor de toekomst, over de kansen en belemmeringen die ze zien om hun leven vorm te geven?”.


Voorafgaand aan de vier preken leest de Oekraïense vluchtelinge Tetiana Shvatska de tekst van de profeet Jesaja voor. De avond wordt muzikaal opgeluisterd door de Oekraïense vluchteling en saxofonist Serhii Yevsiejev.


Wilt u meer horen? De Preek van Leek begint om 19.30 uur in de Kruiskerk, Lucasplein 1, Roosendaal. De vrije gift (in contant geld) gaat naar het goede doel dat de winnaar van de Preek van Leek kiest. Het wordt op prijs gesteld als u zich van tevoren opgeeft via spiritinroosendaal@gmail.com.[n]