Afbeelding
Foto: Leo de Jaeger

Laatste Vossepluim voor Suzanne Rockx-Laro

Algemeen

ROOSENDAAL - Suzanne Rockx-Laro heeft de elfde en tevens laatste Vossepluim ontvangen. De Pluim werd haar in het bijzijn van Narreke Doremi en Sjampetter Rinus, op de Markt in Roosendaal uitgereikt door Prins Markus I van Tullepetaonestad. Dat gebeurde afgelopen maandag bij het afsluiten van de Leutmart.   

Suzanne kreeg de pluim omdat zij de Tullepetaonse jeugd opleidt in het carnavallen. Zij besteedt hierbij bijzondere aandacht aan het Roosendaalse dialect en gebruikt zelfgemaakt lesmateriaal zoals taalkaarten en luisterverhalen.  Suzanne draagt haar ideeën uit met een volkswagenbusje dat tot leslokaal is omgetoverd. Ook schreef zij elf keer de tekst voor het kindermiddagliedje en 3 keer het script voor het kindermiddagspel. Onlangs is Suzanne benoemd tot hoofd van de commissie Jeugd bij Stichting Carnaval Roosendaal.                                                                                                                   

De Carnavalspluim is een onderscheiding die in het leven is geroepen bij het afscheid van Ad Vos als voorzitter van Stichting Carnaval Roosendaal op 10 november 2012. Op zijn verzoek werden cadeaus die hij ter gelegenheid van dat afscheid kreeg gereserveerd voor het jaarlijks uitreiken van de onderscheiding. De cadeaus waren voldoende voor elf edities van de pluim, die bestaat uit een speciaal voor dit doel ontworpen trofee, een draaginsigne en een geldbedrag van 111 euro. Voor het toekennen van de waarderingsprijs is indertijd een commissie in het leven geroepen die elf jaar in dezelfde samenstelling heeft gefunctioneerd. De commissie stond onder voorzitterschap van  Ruud van Osta met als leden Meike van Deelen, Miranda Veraart, Bram Linders en Jamy Rockx. 

De Vossepluim 2023 was de elfde en daarmee tevens de laatste. Eerdere winnaars waren: Lenny Hamans (2013), Wa Nukt Da Nou (2014), RAC (2015), Bert Mathijssen (2016), Martine van de Kar (2017), de Kwèèkers (2018), Gertrutten Van Slag Band (2019), Rein Taheij van de Kurketrekkers (2020), Ronny Gomis (2021) en Tamara van Iersel en Debbie Evertse (2022).

Het uitreiken van de laatste Pluim kreeg een extra tintje doordat eerdere winnaars naar de Markt waren gekomen om het uitreiken van de laatste Pluim mee te maken. Speciaal voor deze gelegenheid was er een lied gecomponeerd dat door de commissie met verve op het podium werd gebracht.