Afbeelding
Foto: Els Rommers

'Zonder mensenkennis kom je niet ver in dit vak'

ROOSENDAAL – “Werken als relatiebeheerder in de accountancy is afwisselend, uitdagend en draait, behalve om cijfers, vooral ook om de ondernemer en dus de mens achter die cijfers”, beschrijft Karin haar functie in een notendop. “Daarbij krijg ik alle vrijheid om mijn werk zelf in te delen én heb ik de allerleukste collega’s van de wereld.”

 

Ben je na je opleiding meteen gaan werken als relatiebeheerder?

Ik begon als assistent-accountant bij Accountantskantoor Poppelaars dat later werd overgenomen door DRV. Na de overname vond ik mijn baan nog steeds leuk, maar miste het kleinschalige karakter. Nu had ik enkele ontzettend fijne collega’s waar ik mee samenwerkte en die om dezelfde reden een eigen administratiekantoor waren begonnen: het huidige DGD financiële partners. Dat liep meteen al goed en toen zij versterking nodig hadden, belden zij mij voor de functie van relatiebeheerder. Ruud en Wim, ooit mijn collega’s, werden daarmee officieel mijn bazen. Maar zo heeft het nooit gevoeld. Zij en de andere vennoten (Wim werkt er nog, maar is ondertussen uit de maatschap getreden) zitten letterlijk tussen alle medewerkers in. Hun credo is: we zijn allemaal gelijk. En dat werkt enorm fijn.”


Wat houdt het werk als relatiebeheerder in de accountancy eigenlijk in?

Ik houd me onder andere bezig met het opstellen van jaarrekeningen, tussentijdse cijfers, kredietaanvragen, prognoses, fiscale aangiftes vennootschapsbelasting, inkomsten- en omzetbelasting en ik adviseer en begeleid onze klanten -merendeels MKB’ers- bij alle vragen op fiscaal, financieel en administratief gebied. Twee dagen per week werk ik op kantoor en twee vanuit huis. Daarnaast ga ik regelmatig op bezoek bij onze klanten, bij de één wekelijks, bij de ander maandelijks. Met hen heb ik inmiddels echt een persoonlijke band opgebouwd. Bij het nemen van zakelijke beslissingen speelt het privéleven immers vaak ook een rol. Met die informatie ga je als relatiebeheerder uiteraard discreet om.”


Wat vereist dit vak, naast discretie, nog meer van je? 

Je moet sowieso de juiste diploma’s hebben, actuele kennis willen vergaren, nauwkeurig zijn, het leuk vinden om met cijfers te werken, maar ook mensenkennis hebben. Iedere ondernemer is namelijk weer anders. Waar de één liever weinig risico neemt en het bedrijf rustig laat groeien, kiest de ander misschien wel voor een snelle groei, met alle daarbij behorende uitdagingen. Omdat je inzicht hebt in alle cijfers en ook het verhaal en de mens erachter kent, kun je gerichte adviezen geven. Daar hoort bij dat je iemand eerlijk wijst op valkuilen en soms iets regelrecht afraadt. Goed kunnen luisteren is zeker een grote kracht. In mijn vak heb je niets aan verkooppraatjes en op de voorgrond willen staan. Door vanuit oprechte betrokkenheid en vakkundigheid je adviesrol te vervullen, bouw je tenslotte een duurzame, betrouwbare relatie op met je klanten.”  


Wat heb jij nodig om je werk goed te kunnen doen?

Ik zou niet zonder de variatie kunnen die mijn werk biedt. De klanten van DGD financiële partners komen uit alle denkbare branches, waardoor geen dag hetzelfde is. Dat ik binnen de deadlines zelf mag bepalen wat ik wanneer doe, vind ik eveneens heerlijk. Ook hecht ik veel waarde aan een prettige, sociale werkomgeving met leuke collega’s. Wat dat betreft ben ik met mijn neus in de boter gevallen. Leeftijdsverschillen –hier werken twintigers, zestigers en alles daartussenin- vallen weg. We kunnen het ontzettend goed vinden met elkaar en vormen als het ware één grote familie. Stuk voor stuk zijn we maatschappelijk betrokken. Als team hebben we bijvoorbeeld al drie keer meegedaan aan de ColSensation. Bovendien laten Ruud, Wim, Jeroen en Mike hun waardering voor ons blijken met leuke attenties op feest- en verjaardagen, personeelsuitjes en het jaarlijks etentje.” 


Niets te klagen dus?

Nee! Hoewel… Het is aardig druk, juist omdat het zo goed gaat met het kantoor. Dus een nieuwe ervaren collega erbij zou fantastisch zijn. Hopelijk mogen wij die over niet al te lange tijd verwelkomen. En verder heb ik inderdaad helemaal niets te klagen…” [n]

Afbeelding