Afbeelding
Foto: Archief

BBB is de grootste
partij in Roosendaal

ROOSENDAAL - De BoerBurgerBeweging komt als winnaar uit de bus bij de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Brabant, zo blijkt uit de uitslag. In veel gemeenten behaalde de partij van Caroline van der Plas de meeste stemmen, zo ook in de gemeente Roosendaal. De BBB kreeg 18,4 procent van de stemmen. Op nummer twee eindigde de VVD, met 15,6 procent, gevolgd door de PVV met 8 procent. In totaal brachten 28.129 Roosendalers hun stem uit, wat neerkomt op een opkomst van 48,3 procent.

DOOR AMY KLAVERVELD


De gemeente Roosendaal kleurt groen op de kaart met de verkiezingsuitslagen. Met 5173 Roosendaalse stemmen is de BBB de grootste partij geworden, net als bij veel omliggende gemeenten. De gemeente Bergen op Zoom stemde anders, daar werd de VVD de populairste partij. 


Bij de bekendmaking van de uitslag blijkt dat de BoerBurgerBeweging in Noord-Brabant zeventien zetels heeft gewonnen en daarmee de provincie binnenkomt. De VVD moet twee zetels inleveren en zakt naar 10 zetels. De grootste verliezers zijn het CDA en Forum voor Democratie. Het FvD zakt van 9 naar 1 zetel en het CDA halveert van 8 naar 4 zetels. SP, D66, GroenLinks en 50plus verliezen ieder 1 zetel, waardoor SP, D66 en GroenLinks elk 4 zetels overhouden en 50plus nog maar 1 zetel heeft. Naast de BoerBurgerBeweging zijn er nog andere winnaars, zoals de PvdA en Lokaal Brabant, die respectievelijk groeien van 3 naar 4 zetels en van 1 naar 2 zetels. JA21 wint 2 zetels en komt van 0 naar 2 zetels.


Roosendaal
Net als in veel omliggende gemeenten, zoals Steenbergen, Woensdrecht en Halderberge, is BBB de grootste partij geworden in Roosendaal. De nieuwkomer kreeg 18,4 procent van de stemmen. De VVD moest hiervoor inleveren en zakte met 0,3 procent. Ook de PVV, SP en GroenLinks verloren stemmen ten opzichte van 2019. Forum voor Democratie kwam als grote verliezer uit de bus. in 2019 stemden nog 16,2 procent dan de Roosendalers op de partij, dit jaar kon de partij rekenen op 3,4 procent.


PvdA groeide in de gemeente Roosendaal. De partij kreeg 8 procent van de stemmen groeide daarmee 0,9 procent. De andere nieuwkomer, JA21, kwam binnen met 5,1 procent. CDA kon dit jaar 6,3 procent van de stemmen binnen slepen en zakte daarmee met 4,7 procent. Lokaal Brabant kon daarentegen 2 procent extra stemmen tellen en staat in 2023 op 4,2 procent.


Opkomst
In Roosendaal waren er 58.400 kiesgerechtigden voor de Provinciale Statenverkiezingen, waarvan 28.129 daadwerkelijk naar de stembus gingen. De opkomst van 48,3 procent was iets hoger dan de opkomst van 48,2 procent in 2019, toen de VVD de meeste stemmen in Roosendaal kreeg.


Waterschappen
Naast de Provinciale Statenverkiezingen konden kiesgerechtigden op woensdag 15 maart ook stemmen op de Waterschappen. Hier waren de VVD en BBB ook de grootsten in Brabant. De opkomst van deze verkiezingen ligt in vele gemeenten lager dan voor de Provinciale Staten. Voor de verkiezingen van de waterschappen stemden 43,7 procent van de Roosendalers.[n]