Afbeelding
Foto: Els Rommers

'Stress heb ik nooit gekend, ook niet bij een event van 100.000 bezoekers'

Gezien je jonge leeftijd heb je al een behoorlijke reis afgelegd, figuurlijk én letterlijk. Kun je daar iets over vertellen?

Ik heb altijd liefde voor muziek gevoeld. Drie jeugdvrienden hadden dezelfde passie voor licht en geluid als ik. Met hen organiseerde ik op 14-jarige leeftijd al feesten in Fidei et Arti. Na mijn opleiding theatertechniek ging ik werken bij een gerenommeerd geluidsbedrijf dat onder andere de Toppers in Concert en Sensation White verzorgde. Toen dat bedrijf werd overgenomen was dat voor mij hét moment om mijn eigen ideeën als freelancer in de praktijk te gaan brengen. Wel ben ik een samenwerking aangegaan met een aantal vakgenoten die mijn visie deelden. Al snel waren onze namen bekend bij organisatoren van grote dance-events, zoals Tomorrowland, Q-Dance, IDT, B2S en ALDA Events. Zij wilden ons per se achter de knoppen hebben. Zo kwam ik ook in contact met DJ Hardwell. Ik werd zijn vaste geluidstechnicus en heb vijf jaar met hem en zijn trouwe crew de wereld rondgereisd.


Dat klinkt avontuurlijk. Je hebt dingen gedaan waar anderen alleen maar van kunnen dromen. Hoe hield jij je hoofd koel?

Laat ik voorop stellen dat het een fantastische tijd is geweest. Wat is er mooier dan van je hobby je beroep te kunnen maken. Ik heb wereldsterren ontmoet en de gaafste shows meegemaakt. Te mogen werken met DJ’s als Kungs, Oliver Helders, Armin van Buuren en Tiësto is een groot voorrecht. Ook ben ik op bijzondere plekken geweest. Zo hadden we de ene dag een event op de Malediven om de volgende dag in een jet te stappen naar een F1 circuit, duizenden kilometers verderop. Goede herinneringen koester ik aan de concerten die Hardwell belangeloos in India gaf om geld in te zamelen voor een betere toekomst van de kinderen aldaar. Klinkt allemaal prachtig, tegelijkertijd was het keihard werken. Terwijl ik de World Tours deed met Hardwell, organiseerde ik ook nog andere events. En dat alles op het allerhoogste niveau. Want de bezoekers moesten waar voor hun geld krijgen. Slapen deed ik wanneer dat kon en aan drugs deed ik niet. Geen enkel lid van Hardwells crew trouwens. Dat was onze kracht: we gingen voor het vak, niet voor de entourage. De kick haalden we wel uit de uitzinnige reacties van het publiek. En ja, soms trokken we nadien een paar flessen drank open om het succes te vieren, maar dat hielden we binnen de perken. Sowieso houd ik graag de controle en aan stress doe ik niet. Het helpt niets om je druk te maken over dingen waar je geen invloed op hebt en heb je dat wel, dan los je het op. Zo simpel zie ik het. 


Had je dan nog wel een privéleven? Of was je alleen onderweg?

In 2010 ontmoette ik mijn huidige vrouw, Merijn. Zij komt uit de danswereld en werkte met Hans Klok, net als ik op dat moment. Het klikte meteen maar destijds hadden we allebei nog een relatie. Een jaar later kwamen we elkaar opnieuw tegen, dit keer waren we beiden vrijgezel. We werden smoorverliefd op elkaar. In 2014 werd onze zoon geboren. Hij is de kroon op onze liefde en heeft onze relatie compleet gemaakt. Merijn en Mees vormen de stabiele factor in mijn leven. Van Merijn heb ik nooit anders dan steun gekregen. Zij snapt hoe het werkt in de showwereld. Ook toen ik aan de slag ging als productiemanager, nadat Hardwell was gestopt, en ik lange dagen maakte vanwege de vele opdrachten, klaagde zij nooit. Ik zat in een sneltrein en niet Merijn trok aan de noodrem, maar corona…


Betekende de pandemie een keerpunt in je leven?

Het heeft er in ieder geval toe geleid dat ik terug ben waar ik ooit begon. In één keer was mijn agenda leeg. Daar kon ik slecht tegen, want ik ben graag bezig. Dus plaatste ik een oproep op Facebook: Wie heeft of weet er een klusje voor mij? Daarop reageerde Marian Verdaas, de echtgenote van Jan Verdaas. Samen hebben zij bijna 40 jaar hun witgoed- en elektronicawinkel gerund. In mijn jonge jaren heb ik jarenlang in de weekenden bij hen gewerkt. Zij bleken wel wat hulp te kunnen gebruiken. Ik begon met 24 uur per week. Al gauw werd dit fulltime. Voor mij nog steeds super relaxt want ik was gewend 40 uur werken in drie dragen te stoppen. Eindelijk kon ik op vakantie zonder laptop. Dus toen Jan en Marian aangaven geen opvolging te hebben als zij met pensioen wilden, zei ik meteen: “Ik neem de zaak graag over!” We werden het eens en sinds 4 oktober 2021 ben ik de nieuwe eigenaar. Vorig jaar ben ik nog gevraagd als sound engineer voor 538 Koningsdag in Breda. Supergaaf, maar ik was dolgelukkig toen ik de volgende dag de deur van de winkel opendraaide. Mijn keuze werd daarmee bevestigd. Alles waar ik aan hecht komt samen in dit ondernemerschap: werken met een hecht, gelijkwaardig en betrouwbaar team, klanten blij maken met een hoogwaardig product en goede service bieden. Wij willen geen anonieme helpdesk zijn maar onze klanten persoonlijk adviseren vanuit gedegen vakkennis. Dat geldt ook voor onze tweede vestiging: EP Made, die nu verbouwd en heropend wordt op 27 april. Want ik denk groot en wil graag blijven ontwikkelen en groeien.


Tot slot de bekende vraag: met wie zou jij zelf aan de keukentafel willen zitten?

Bekende mensen heb ik genoeg ontmoet. Veel liever zit ik aan de keukentafel met mijn gezin en vrienden, waaronder onze buren. Vaak sluiten we met hen de week af, gezellig met een borrel. Dat zijn momenten van puur geluk waarop ik me realiseer dat dit precies is wat ik me altijd heb voorgenomen: leuke dingen doen met leuke mensen.[n]

Afbeelding