Antoniy Baryshevskyi en Maryana Golovchenk in De Kring.
Antoniy Baryshevskyi en Maryana Golovchenk in De Kring. Foto: Ben Brans/Rotaryclub Roosendaal

Oekraïens concert levert ruim vier mille op

Algemeen

ROOSENDAAL – Muziek verbroedert, dat bewees het concert voor en door Oekraïners, georganiseerd door Rotaryclub Roosendaal. Op zondagmiddag 23 april stroomde De Kring vol met betalende Nederlandse en uitgenodigde Oekraïense gasten. Behalve het verbroederende effect, leverden de entree-opbrengsten, een loterij en donaties ook nog eens ruim vier mille op voor hulporganisatie Wheels for Freedom.

Het was de tweede keer dat de oudste Roosendaalse Rotaryclub een concert aanbood aan vluchtelingen. De eerste keer was tijdens de coronaperiode, toen Syriërs te gast waren.  Optredende artiesten waren ditmaal de pianist Antoniy Baryshevskyi, solist van het Nationaal Philharmonisch Orkest van zijn land. Zang was er van de in ons land wonende Maryana Golovchenko. Ze studeerde muziek, speelde saxofoon en werd professioneel jazzmuzikant. Samen verzorgde het tweetal een gevarieerd Oekraïens programma, met veel hedendaagse accenten.

Na afloop van de voorstelling werd een cheque uitgereikt aan de organisatie Wheels for Freedom, die oude pick-uptrucks en ambulances renoveert en aan Oekraïne levert. Per voertuig is daarmee circa 7.500 euro gemoeid. Tot op heden zijn meer dan driehonderd wagens geleverd door deze internationale organisatie.  En daarna kregen de aanwezigen een eindeloze hoeveelheid door in De Brink woonachtige Oekraïense vluchtelingen bereide hapjes voorgeschoteld.