Afbeelding
Foto: Marloes Otte

65 jaar huwelijk voor Lucien en Coby Maas

Door: Marloes Otte Algemeen

ROOSENDAAL - Op 29 april 1958 werd het wettelijk huwelijk gesloten tussen Lucien Maas (88) en Coby van Rijsbergen (87). Het kerkelijk huwelijk volgde op 12 augustus van dat jaar. De reden om te trouwen kwam voort uit woningnood. “We wilden niet bij onze ouders intrekken, daar was het nog druk met andere kinderen.  We komen beide uit grote gezinnen. We wilden een plek voor ons zelf en dat kon alleen met een boterbriefje.” Die eigen plek vonden ze aan de Van Coothlaan in Kalsdonk, waar ze op hun huwelijksdag introkken.

Het stel leerde elkaar op hun zestiende kennen, toen beide families al verbonden werden door een huwelijk tussen een broer en een zus. “Lucien vroeg aan mijn vader of hij verkering met mij mocht, maar hij vond me nog te jong. We bleven elkaar stiekem zien. Mijn moeder wist het uiteindelijk, maar liet niets merken”, lacht Coby. “Met achttien jaar mocht ik eindelijk het huis binnen”, vult Lucien aan. Acht jaar later werd er getrouwd. Een eenvoudige bruiloft, gewoon vanuit het ouderlijk huis van Coby. In de Fatimakerk zegende Pastoor Teeuwen hun huwelijk in. Vervolgens werd er wederom thuis verder gefeest. Een schoonzusje van Coby maakte een prachtige bruidsjurk. Coby laat trots het fotoalbum zien, wat direct vele herinneringen bij beide oproept.

Aan de Van Coothlaan werd zoon Wilco geboren en in hun tweede huis aan de Telefoonstraat dochter Lilian. Mooie herinneringen heeft het echtpaar aan hun gezinsleven. “We betreuren alleen dat ze zo ver ver gingen wonen voor hun werk, in Leiden en Utrecht. Al gingen we graag bij Lilian op onze twee kleinkinderen Jesse en Fenne passen. Het zijn mooie steden. Maar Roosendaal wilden we nooit verlaten, we zijn honkvast”. Tot hun grote verdriet is dochter Lilian drie jaar geleden overleden na een kort ziekbed, ze wordt enorm gemist. 

Lucien ging op zijn vijftiende al aan de slag als bakker. Na zijn diensttijd ging hij nog even terug naar de bakkerij en ging vervolgens bij Philips werken, waar hij uiteindelijk onderbaas werd. De carrière vervolgde zich in de staalconstructie, uiteindelijk ging hij met zestig jaar in de VUT. Hij werkte toen bij Hollandia. Coby had naast het huishouden wat poetsadresjes en heeft vijftien jaar de gymzaal van het Norbertus Lyceum schoongemaakt. 

Briljanten huwelijk
Naar het bezoek van de burgemeester wordt uitgekeken. Han van Midden feliciteert ze hartelijk, overhandigt een mooi boeket bloemen en koffie en gebak wordt snel op tafel gezet. Er wordt vooral over het verleden gepraat. Zoals de oorlogstijd, waarin Lucien de hongerwinter meemaakte en een bombardement ternauwernood overleefde, terwijl hij op kostschool in Den Haag zat. Van Midden vraagt ze ook naar het geheim van zo’n lang huwelijk. “Het is geven en nemen”, beamen ze allebei. “Maar we zijn het zeker niet altijd eens. Vooral de laatste tijd i.v.m. ons geheugen en we herinneren ons dingen anders.” Op advies van de huisarts is het echtpaar in een flat gaan wonen, Kalsdonk werd verruild voor Burgerhout. “We hadden geen wc boven in ons oude huis en nu is alles gelijkvloers. We kunnen gelukkig nog wel grote wandelingen met de rollator maken.” Al heeft deze dag een feestelijk tintje, in augustus wordt het briljanten huwelijk pas echt gevierd. “We gaan uit eten met familie en vrienden, daar kijken we erg naar uit.”