Afbeelding

Succesvol Zwaaigatconcert in Roosendaal ondanks regenachtig begin

Door: Amy Klaverveld Algemeen

ROOSENDAAL - De laatste weken draaide ze overuren voor de organisatie van hun  Zwaaigatconcert en afgelopen zaterdag kwam alles van die organisatie bij  elkaar op het Roosendaalse water. Eind van de middag kwam er nog veel water  uit de lucht vallen en daarmee kwam ook de vraag “houden ze het droog vanavond” maar het offeren van de worst aan de heilige Clara betaalde zich uit.  Rond de klok van 7 uur ’s avonds stopte de regen en besloten vele honderden  Roosendalers de weg richting het Zwaaigat te maken. 

Om stipt 8 uur schalde de muziek van de Gladiatoren over het water van de Vliet en kwam het IQ Aarmoei-nieke in 3 sloepen aanvaren. In het Zwaaigat werden ze vrolijk  toegezwaaid door het talrijk aanwezige publiek wat bij binnenkomst op de natuurlijke  tribune reeds was verrast met extra grote zwaaihanden. Een voor een stapten de  mannen op het podium voor deze avond, een drijvend ponton van zo’n 100m². Na de  opening door de voorzitter van het IQ Aarmoei-nieke kreeg burgemeester Van  Midden het woord. Getooid met een zwarte bolhoed kwam hij de baton voor de  dirigent brengen maar hij had ook een verrassend cadeau bij. Hij kwam vertellen dat  de tenaamstelling die vanaf nu gebruikt zal worden in alle communicatie voor deze  locatie “Ut Zwaaigat” zal zijn en niet meer de ook vaak gebezigde naam “De  Zwaaikom”. Dit besluit werd onder luid applaus ontvangen waarna een vlag met de  tekst “Ut Zwaaigat” in top werd gehesen.

Vrolijk en vlot programma 
Daarna was het tijd voor muziek. Het Roosendaalse herengezelschap trapte samen met zanger Stef Broos af met het door velen meegezongen ‘Mijn Stadje’. Middels  een groot scherm kon men de tekst meezingen voor als men die al niet zou kennen. De toon van het programma bleek meteen gezet. Het voorspelde een gezellige en  vrolijke avond te worden. In rap tempo volgde de nummers elkaar op welke aan  elkaar werden geregen door spreekstalmeester Richard Nagtzaam. Deze nam de  aanwezigen mee in het verhaal van het water van de Vliet. En zo kwam hij ook uit bij  de Chanteymen welke enkele van hun liederen lieten horen evenals Claude  Covemaeker die met zijn Belgische roots perfect in het programma paste.  

Roosendaalse trots 
In het midden van het programma was het dan eindelijk tijd voor het Zwaaigatlied. Een tekst op de melodie van ‘Aan de Amsterdamse grachten’ geschreven door Annelieke Danen en al jaren vertolkt door Marion Emmerik. Ook nu nam ze het publiek mee in de ambiance die een echte Roosendaler voelt en voor zich ziet als hij nog maar in de buurt van Ut Zwaaigat komt. Na tussendoor met het publiek nog wat heerlijke klassiekers gezongen te hebben zoals een reisje op de Vliet, Vliet, Vliet en het kleine Café aan de haven was het tijd voor een van de vele hoogtepunten die deze avond had. Zingend vanuit een rondvarende sloep bracht Martine van de Kar het gevoelige Cadans van de Stad. De invallende avond, de verlichting vanuit de boot en natuurlijk de kwaliteiten van van de Kar ontroerden velen, met een staande ovatie tot gevolg. Tot slot van het programma klonken er ineens tamboersklanken in de verte. Tamboerkorps St. Cecilia uit Zegge maakte ook nog deel uit van het programma en leidde de finale in. In een strak ritme speelde zij de opening van het gekende nummer The New Start waarbij het IQ Aarmoei-nieke moeiteloos aansloot. De uitgedeelde handjes en toen ook bellenblaasbuisjes werden massaal gebruikt ter verhoging van de ambiance.

Met een knallende uitvoering van Over and Out sloot het IQ Aarmoei-nieke dit  spektakel af. Het was een uniek evenement waaruit hopelijk vele andere initiatieven  kunnen ontstaan. Er kan veel op en om de Vliet, zo bleek zaterdagavond. De mannen uit De Veestallen hebben de Roosendalers een bijzondere en bijzonder leutige avond bezorgd.  

Het bleef nog lang onrustig en erg gezellig rondom het Zwaaigat.