winkelen
winkelen

Aantal winkels in Roosendaal het afgelopen jaar afgenomen

Door: Bregje Kop Algemeen

ROOSENDAAL - Het aantal winkels in Roosendaal is het afgelopen jaar met 5,1 procent afgenomen. Dat ligt in de lijn met de landelijke trend. Het aantal winkels in schoenen en lederwaren daalde het sterkst, het aantal winkels in overige voedingsmiddelen steeg het meest. 

Op 1 januari telde Nederland in totaal 82.100 fysieke winkels. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat zijn er 1600 minder dan een jaar eerder. Dit is de sterkte daling sinds het uitbreken van de coronapandemie. Het aantal winkels in schoenen en lederwaren daalde het sterkst, het aantal winkels in overige voedingsmiddelen steeg het meest. 

In Roosendaal nam het aantal winkels afgelopen jaar af met 5,1 procent. Deze cijfers passen in de dalende trend die in 2010 is ingezet. Er zijn nu voor het eerst meer webwinkels (84,1 duizend) dan fysieke winkels (82,1 duizend) in Nederland. Het totaal aantal webwinkels steeg, net als de afgelopen jaren. De toename was met 4,1 procent wel kleiner dan in de periode van sterke groei tijdens de pandemie.

Kledingwinkels zijn de meest voorkomende winkel (13,3 duizend). Toch daalde het aandeel kledingwinkels licht, tot 16,2 procent. Winkels in overige huishoudartikelen en supermarkten volgen met respectievelijk 6,5 duizend en 6,4 duizend. De meeste webwinkels handelen in kleding en mode (19,3 duizend), en huis- en tuinartikelen (15,3 duizend).