Afbeelding
Foto: Els Rommers

'Het is hard werken maar ook hard
genieten'


DOOR ELS ROMMERS

Heb je bewust gekozen voor het ondernemerschap of rolde je er min of meer in?

Dat was een bewuste keuze. Eerst heb ik tien jaar als opticien gewerkt. Op mijn 16de begon ik bij Brilmij: vijf dagen werken en één dag per week naar school. Toen al was ik gedreven en greep ik kansen die mij werden geboden. De wens om mijn eigen zaak op te richten groeide en toen ik 26 jaar was ging ik ervoor. Samen met een vriendin zou ik een lingeriezaak beginnen. Maar eerst heb ik nog een maand vakantie gevierd in Australië, anders zou het er misschien niet meer van komen, redeneerde ik. Terecht want The Lingerie Store bleek een groot succes. Op een gegeven moment ben ik alleen verder gegaan met de winkel. Nog weer later kwam Marc erbij, weliswaar vooral achter de schermen. Vervolgens openden we een tweede vestiging in Breda. Jarenlang hebben we tevens een Marlies Dekkers in Breda en een Rituals winkel in Roosendaal gehad maar deze zijn beide terug verkocht aan de oprichters. Vier jaar geleden openden Marc en ik Enjooi. Het begon met een collectie genietcadeautjes die kleine geluksmomentjes creëren. Toen we merkten dat we daarmee in een grote behoefte voorzagen, besloten we dit concept ook door te trekken naar het grote genieten. Want inmiddels richten we volledige woningen in. Onze kracht ligt in het scheppen van sfeer en een interieur dat je nergens anders ziet. En de ontwikkelingen gaan maar door. Steeds boren we weer nieuwe producten aan en onze winkel wordt mooier en completer.

Wat kenmerkt jouw ondernemerschap? En zijn cijfers daarbij leidend of je gevoel?

Ik vaar voornamelijk op mijn gevoel, maar het moet uiteraard wel rendabel zijn. De cijfers moeten dat gevoel dus bevestigen. Als ondernemer én als mens ben ik te typeren als iemand die in oplossingen denkt en niet in problemen. Overal zie ik mogelijkheden. Ben ik bijvoorbeeld met Marc op vakantie in het buitenland en zijn we in een winkel, dan kan het zomaar zijn dat ik geïnspireerd raak door een etalage, inrichting of zelfs een geur en die ideeën mee naar huis neem waar ik ermee aan de slag ga. Ik ben dus ook een echte aanpakker. Ik sta nog steeds dolgraag op de winkelvloer, maar dat kan minder vaak dan vroeger omdat er nog zoveel andere zaken geregeld moeten worden. Gelukkig heb ik een fantastisch team om me heen, dat zich net zo hard inzet als ik om de kwaliteit en service te leveren waar wij voor staan. Er is een ontzettend fijne dynamiek. We helpen elkaar, delen lief en leed en sluiten met enige regelmaat de werkweek af met een hapje en een drankje. Hoewel ik echt wel wat van ze vraag en ik erg direct ben in mijn communicatie, stel ik me niet op als hun baas. Dat blijkt ook niet nodig. Uit zichzelf zijn zij super gemotiveerd. Dat vind ik natuurlijk fantastisch. Want alleen ben ik nergens: we zijn collega’s en doen dit samen. 

Je hebt meerdere winkels. Wellicht een lastige vraag, maar heb je meer met de ene dan met de andere?

The Lingerie Store is het resultaat van mijn passie voor ondernemen. Daar is het allemaal mee begonnen. Toen we naar een groter pand moesten verkassen omdat we uit ons jasje groeiden, vond ik dat best even moeilijk. Noem het nostalgie. Ik ben namelijk erg trouw en hecht me aan goede mensen, plekken, enzovoort. Natuurlijk was het nodig en bleek het een goede stap. Enjooi, dat zo hard gegroeid is dat we de winkel al drie keer hebben moeten verhuizen naar een groter pand, vult weer een totaal andere behoefte van mij in: die van pionieren. Ik ben dol op uitdagingen. Niet alleen particulieren vinden hier wat ze zoeken maar ons concept slaat ook ontzettend aan bij bedrijven die complete inrichtingsprojecten bij ons neerleggen. Geen dag is hetzelfde en daar word ik heel blij van!

'Ik vaar voornamelijk op mijn gevoel'

Heb je dan wel tijd om te ontspannen?

Sowieso werk ik graag, het is mijn hobby. Sterker nog, ik krijg er energie van en gelukkig heb ik weinig slaap nodig. Wel kies ik ervoor om weg te gaan als we vakantie hebben, want dan pas kan ik de knop omzetten. Overigens weten Marc en ik zakelijk en plezier uitstekend te combineren. Gaan we naar een beurs in Parijs, dan plakken we daar een paar dagen aan om leuke dingen te doen. Met collega-ondernemers uit de lingeriewereld die ik 27 jaar geleden leerde kennen, spreken Marc en ik nog steeds af. Dan sparren we terwijl we uitgebreid uit eten gaan bijvoorbeeld. Bezig zijn met de honden ontspant me ook. Zelfs als ze deelnemen aan een wedstrijd, wat vroeger vaker voorkwam dan nu. Leuk hoor als je honden goed scoren, maar belangrijker vinden we het sociale aspect. Ik hoef echt niet altijd op de eerste plaats te staan. Thuis relax ik door te koken. Bij mooi weer gaan Marc en ik eerst even in de tuin zitten en drinken en kletsen we wat, terwijl de vogels ons toefluiten. Daarnaast kan ik heel goed loslaten als ik bij mijn familie ben. Het contact met hen koester ik. Want al is ondernemen nog zo’n groot onderdeel van mijn leven, ik besef heel goed dat er meer is. 

Tot slot de bekende vraag: met wie zou jij zelf aan de keukentafel willen zitten? 

Met mijn partner Marc. Wij doen en delen alles samen, inclusief het leven vieren en genieten van het samenzijn. [n]

Afbeelding