Martijn Braspenning in actie
Martijn Braspenning in actie Foto: Rini Braspenning

'Elke koers is anders,
een avontuur'

ETTEN-LEUR - Een trotse update op sociale media van de moeder van de uit Etten-Leur afkomstige Martijn Braspenning (16) zette ons op het spoor van deze wielerbelofte: Martijn heeft een contract getekend bij wieler opleidingsploeg Hobij Vittoria Development Team uit Veghel. Aanleiding om Martijn eens op te zoeken: "Een droom komt uit."


TEKST KRIJN TEN HOVE



Martijn is voor mij geen onbekende. Zo'n 12 jaar terug leerde ik Martijn kennen als energieke ietwat verlegen kleine jongen. Nu, 12 jaar later dus, staat er een serieuze afgetrainde lange jongeman voor me die me open en zelfverzekerd thuis ontvangt.

Hij begon op zijn achtste met zijn vader te fietsen en ging op zijn negende bij de wielervereniging in Breda. "Inmiddels train ik 5 tot 6 keer per week", geeft het talent aan. Hij traint zowel in Breda als in Hapert bij lokale verenigingen en rijdt de nodige wedstrijden. Daar werd zijn talent werd herkend en dat heeft nu geleid tot een contract bij Hobij. "Ik richt mij met name op het mountainbiken maar rij daarnaast ook nog veldritten en wegwedstrijden voor zover dat in mijn schema past. Het enge wat ik niet doe is baanwedstrijden."


Familiegevoel
Het leuke van wielrennen is toch het avontuur en het familiegevoel vertelt Martijn. "Elke koers is weer anders, een avontuur. Vooral in het mountainbiken is er veel avontuur en de parcoursen worden steeds moeilijker. Daarnaast kom je allemaal gelijkgestemden tegen bij de wedstrijden, iedereen heeft hetzelfde doel, loopt tegen de zelfde dingen aan. Dat geeft een verbondenheid. Dat geeft een goed gevoel. Dat is ook de insteek bij Hobij. Allemaal jongeren die van elkaar kunnen leren." Het contract zorgt met name voor extra trainingsmogelijkheden zoals internationale trainingskampen waar Martijn met andere talentvolle jongeren kan trainen. Maar ook voor ondersteuning en een netwerk als opstap naar een carrière in het peloton. "Dat is zeker de droom. Maar mijn echte droom is een wereldbekerwedstrijdwinnen bij het mountainbiken."

De school van Martijn, de KSE in Etten-Leur waar hij in 4 Havo zit, biedt Martijn de ruimte alhoewel de school geen topsport school is. "Ik krijg de ruimte om op vrijdag de parcoursen te verkennen waar ik dat weekend moet rijden. De lessen op vrijdag moet ik elders inhalen, daar ben ik zelf verantwoordelijk voor. Hetzelfde geldt voor toetsen." Het vraagt veel discipline, planning en efficiënt de tijd indelen. "Ja dat moet zeker want naast school en veel trainen werk ik ook nog bij Martens Tweewielers in Rucphen." Met deze bijbaan geeft hij duidelijk aan dat de fiets een belangrijk onderdeel is in het leven van de spontane Martijn.


Van der Poel als voorbeeld
Etten-Leur, die zich graag als wielerstad profileert, heeft met Martijn, hoewel hij sinds enige tijd in Prinsenbeek woont, een eigen talent in de gelederen die graag verser wil in zijn sport. "Mijn grote voorbeeld? Mathieu van der Poel. Zijn doorzettingsvermogen, zijn rijstijl. Hoe speels hij op de fiets zit, het plezier wat hij uitstraalt. Dat is mooi om te zien en zeker een voorbeeld"[n]