Afbeelding
Foto: Frans van der Bom

Met een lekkere warme kop erwtensoep in de ene hand en de zojuist verworven oorkonde in de andere, staan Gerben en Ineke met tussen hen in vriendin Erica, zichtbaar na te genieten van hun eerste winterse duik in de Westpolderplas.


Eigenlijk is het initiatief voor deze Nieuwjaars duik uitgegaan van een geintje tussen Gerben en Ineke, toen Gerben op een keer uitdagend tegen zijn vriendin Ineke zei: “Als jij aan die duik meedoet, dan ga ik ook mee!” Dat was tijdens een van de duiken in Scheveningen. Daar ontmoetten ze Erica, eveneens uit Breda.

Het nadeel van de Nieuwjaarsduik in Scheveningen was, dat ze na een oudejaarsavond op nieuwjaarsdag om zes uur uit de veren moesten om de trein Breda – Den Haag om zeven uur te kunnen halen. Toen ze lucht kregen van het feit dat er dichter bij huis ook een Nieuwjaarsduik georganiseerd werd, was hun besluit snel genomen. 

Vriendin Erica heeft sinds 2000 aan heel wat duiken meegedaan, onder andere in Aalsmeer, Domburg en Scheveningen. "Het is hier zo lekker dicht bij ons huis en niet zo druk." Ineke vond het water, ondanks de temperatuur van ongeveer 7 graden C. best koud, maar toen ze een tweede duik nam leek het minder koud. Hieraan werkte de hoge buitentemperatuur van meer dan 13 graden ongetwijfeld mee. Alle drie zeiden ze een duidend dat ze volgend jaar weer in Etten-Leur hun nieuwe jaar willen beginnen. Gerben, Ineke en Erica zijn vol lof over de perfecte organisatie.[n]
TEKSTEN FRANS VAN DER BOM