Madelein Meijers (midden) samen met twee medewerkers.
Madelein Meijers (midden) samen met twee medewerkers. Foto: Yvonne Vermeulen

Bakkerij Meijers stopt vanwege te hoge energiekosten: ‘Na corona hadden we geen vet meer op de botten’

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

ETTEN-LEUR -  Ze zijn de derde generatie die bakkerij Meijers runt aan de Kerkwerve in Etten-Leur. Jan en Madelein hebben recent de moeilijke keus moeten maken om het bedrijf te stoppen. Tegen de gestegen energieprijzen kan niet opgebakken worden, zaterdag 28 januari haalt Jan de laatste broden uit de oven.

 

Zichtbaar aangeslagen van alle lieve reacties op het bericht van de sluiting helpt Madelein de klanten in de bakkerij. Iedereen die binnen komt wil graag meer weten over de aangekondigde sluiting. Iemand steld een crowdfunding voor, maar de hulp komt te laat. Madelein laat haar man het woord doen. “We zijn de derde generatie op deze plek, mijn opa is in 1959 begonnen. Tot mei vorig jaar hadden we een vaste energieprijs maar sinds die weggevallen is wordt het steeds moeilijker,” zegt Jan. 

“Vorige week hebben we het personeel ingelicht, donderdag hebben we a4’tjes opgehangen in de winkel met een aankondiging.” Op die aankondiging komen vele reacties binnen via de facebookpagina van Kerkwerve. “Daar ben ik zelf ook wel van geschrokken het leeft duidelijk wel bij de mensen.” Een crowdfunding zoals een klant voorstelde ziet hij niet zitten. “Het is lief dat klanten zulke dingen zeggen. Maar de kogel is door de kerk, we willen geen nieuwe verplichtingen aangaan. Nu gaan we alles netjes afhandelen.” Het pand van de bakkerij komt waarschijnlijk in de verkoop. “Maar we werken nu vooral naar de sluiting toe, dat doet wel pijn na 63 jaar.” 

“De laatste maanden hebben we goed gedraaid natuurlijk in november maar ook in december. Maar de energiekosten zijn ruim viermaal hoger dan vorig jaar, dat is misschien nog bescheiden ingeschat. De energietoeslag vanuit de overheid komt voor bedrijven gewoon veel te laat,” zegt Jan. Het bedrijf heeft één winkel en een bezorger die zo’n vijfhonderd klanten langsgaat.

Jan heeft het er moeilijk mee als hij op het nieuws andere bakkers ziet die al eerder moesten sluiten. “Je weet dan dat het bij jou ook niet goed gaat. Na corona hadden we geen vet meer op de botten, maar je hoopt er toch weer bovenop te komen. Het heeft heel wat slapeloze nachten gekost.” 

Jan en Madelein blijven tot zaterdag 28 januari brood, gebak en koek verkopen. Daarna sluiten de deuren definitief.