Afbeelding
Foto: Mary van Duuren

In het midden van het restaurant, onder de kroonluchters, zitten vier spelers bij elkaar. Gebogen over een indrukwekkende verzameling van een kartonnen bouwwerk, kaartjes en fiches legt de 39-jarige Rens Zwaans fanatiek de spelregels uit van De Alchemist.


Elke deelnemer betaalt tijdens deze avond zes euro entree en krijgt hiervoor één gratis drankje en een stempelkaart voor de overige consumpties. Onder het genot van een glas bier legt de 39-jarige Rens Zwaans het spel uit aan zijn medespelers, af en toe spiekend in het spelreglement dat naast hem in de deksel van de doos ligt. Als ontluikende alchemisten moeten ze gaan experimenteren met drankjes mengen. De resultaten lezen ze innoverend via een app op hun telefoon. 

Samen met zijn vriendin is hij naar deze avond gekomen. “Thuis speel ik niet zo vaak meer, nu ik regelmatig hier ben”, geeft hij toe. “Wij wonen hier vlakbij, dus het is gezellig om even ernaartoe te lopen en anderen de ontmoeten die het ook leuk vinden om dit te doen.”

Hij heeft veel vrienden die ook van bordspellen houden. “Ooit zijn we begonnen met Kolonisten, maar elk bordspel heeft een andere uitdaging.”

De 44-jarige organisator Tessel Stadegaart is een kennis van zijn vriendin en hem. Ze waren door haar al snel overtuigd om aan deze avond deel te nemen. Het bezoekersaantal neemt elke keer toe. Daaruit blijkt dat het organiseren van dit event een groeiend succes is. [n]