Afbeelding
Foto: Yvonne Vermeulen

Aanpak N389: Rotonde en extra brug tussen Zevenbergen en Etten-Leur

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

ETTEN-LEUR/ZEVENBERGEN - Al in 2018 werden de eerste plannen gemaakt maar nu pas, in 2023, zullen de noodzakelijke onderzoeken worden afgerond. De aanbesteding zal in 2024 beginnen. De klus zal geklaard zijn in 2025 met een uitloop naar 2026. Dat alles onder voorbehoud van stikstofmaatregelen en ruimte. Dat was de boodschap van de Provincie Noord-Brabant bij de informatieavond over de aanpak van de N389 van Etten-Leur naar Zevenbergen.


Op een redelijk goed bezochte bijeenkomst in de Turfvaart werden betrokken aan- en omwonenden vast vóór geïnformeerd over het feit dat het plan voorgroot onderhoud in de volgende fase is beland. Een noodzakelijk onderhoud omdat er meerdere maatregelen genomen moeten worden om de veiligheid te vergroten. In een presentatie werden de vergevorderde plannen gedeeld. Het was een gemis dat er geen schets was van de nieuwe situaties terwijl die in woord al concreet waren. Het leverde extra vragen op die, die met een betere presentatie voor meer duidelijkheid had kunnen zorgen.

De belangrijkste en meest ingrijpende wijzigingen zijn een tweede brug over de Mark, de huidige brug wordt opgeschoven en blijft als fietsbrug fungeren, dat er een tweerichtingsfietspad aan de westzijde van de weg komt, bij de kruisingen midden geleiders komen en de kruising bij de Zwartenbergse Molen een rotonde wordt.



Veiligheid

Hoewel de plannen redelijk concreet zijn, en de bewoners zich redelijk konden vinden in de grote lijnen bleven er wel veel vragen over de veiligheid bij de kruisingen aan beide zijden van de brug, met name voor het fietsverkeer richting het industrieterrein Zwartenberg. Zeker nu het fietspad aan een zijde komt te liggen. Ook het opheffen van een bushalte kon op weerstand rekenen. De cijfers van Arriva over aantallen passagiers kwamen niet overeen met het gevoel van de bewoners.

De rotonde bij de Zwartenbergse Molen wordt door iedereen noodzakelijk gezien. De huidige kruising is levensgevaarlijk en er gebeuren regelmatig ongelukken gaven meerdere inwoners aan.

Dijkcontrole
De belangrijkste zorg van de bewoners is toch wel de kwaliteit van de dijk waar de weg op ligt. “Er zijn plekken waar de dijk al verzadigd lijkt te zijn. De natte plekken worden groter en het lijkt erop dat er inmiddels zand uit de dijk komt”. Volgens de provincie gaat het om een kleidijk. Echter de omwonenden trekken dit op basis van de overlevering in twijfel. “De overlevering zegt dat de dijk gemaakt is van, of aangesterkt met, puin.” Dit zou ook het wegvloeien van zand kunnen verklaren. Of en hoe de provincie dit gaat onderzoeken bleef men, tot ongerustheid bij sommigen, wel wat vaag over.



Communicatie

Bij de N640 (Etten-Leur-Oudenbosch) werden gemeente en bewoners verrast door de veranderingen in de plannen. Greetje Boezeman, projectmanager namens de provincie, gaf dinsdagavond aan dat men door middel van nieuwsbrieven zoveel en zo goed mogelijk wil communiceren met de betrokkenen en iedereen optimaal wil betrekken in dit verhaal. Een volgende informatieavond zal midden 2023 plaatsvinden.