Afbeelding
Foto: Jack Konings

Nieuwe ‘schone’ grond Tomado-terrein is vervuild met PFAS en puin

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

ETTEN-LEUR -  De sanering van het voormalige Tomado/Fri-Jado-terrein is niet goed verlopen. De vervuilde grond werd wel afgegraven maar de grond die daarvoor terug kwam is ook vervuild. Volgens de gemeente voldoet de nieuwe grond niet aan de kwaliteitseisen van industriegrond. In de grond zit te veel PFAS en te veel puin. 

“Bij projecten met een hoog financieel belang laten we altijd een second opinion doen,” zegt wethouder Ger de Weert. De grond op het terrein is afgegraven en weer opgevuld met andere grond. “Toen hebben we geconstateerd dat de nieuwe grond niet voldoet aan de eisen die gesteld worden voor industriegrond omdat verschillende waardes worden overtreden. De waardes PFAS en puin zijn te hoog. Wij zijn gelijk in gesprek gegaan en hebben  Mentha gevraagd om het op te lossen, maar daar is vooralsnog geen gehoor aan te geven.”

Kosten

De gemeente probeert de uitvoerder nu onder druk te zetten met een rechtszaak. “We geven ze de kans om het netjes op te lossen. Maar het moet wel gebeuren, anders zien we elkaar in de rechtszaal,” zegt De Weert. De kosten voor de tweede schoonmaakactie zijn niet voor de gemeente. “We hebben bij de koop van het terrein nog een deel van de koopsom achtergehouden. Als de grond niet opnieuw wordt gesaneerd gaan we het zelf doen, daar gebruiken we dat geld dan voor.” Het saneren van de grond kost volgens De Weert ‘enkele tonnen’. 

Ontwikkeling

Aan de planning voor de ontwikkeling van het terrein verandert voorlopig niks omdat er volgende de gemeente voorlopig nog voldoende tijd is om de grond opnieuw te saneren. “Wij hopen echt op meer duidelijkheid in het eerste kwartaal van 2023. Inmiddels hebben we contact met 29 geïnteresseerde Etten-Leurse bedrijven die zich mogelijk op het terrein willen vestigen. Wij zetten er echt op in dat begin 2024 de eerste bouwactiviteiten op het terrein kunnen beginnen,” sluit De Weert af.