MTB Turfrijders 2023.
MTB Turfrijders 2023. Foto: Paul van Dongen

MTB Turftocht 2023 een spetterend succes

Door: Sandra Broosus Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - Wielervereniging De Turfrijders organiseert elke januari de jaarlijkse mountainbiketocht. De Turftocht trekt fietsers vanuit het hele land naar het buitengebied van Etten-Leur. Zondag 15 januari genoten bijna 600 deelnemers van het afwisselende landschap en de gezellige afsluiting.

Voor elke mountainbiker een passende route

De Turftocht biedt voor de deelnemers een keuze uit een route van 25 of 50 km. Zo garandeert ze voor elke deelnemer een passende uitdaging. Wat beide routes gemeen hebben is een mooie afwisseling tussen bos, heide en de vaarten die het zuidelijk buitengebied kenmerken. Zo worden de Pannenhoef, de Moeren, Buisse Heide, Vloeiweide en de Kogelvanger met elkaar verbonden in een prachtig parcours.

In de natuur sporten

Hein Roels, mede-organisator vertelt: “We stemmen de route altijd zorgvuldig af met natuurbeheerders en grondeigenaren. We dragen graag bij aan een positief imago van mountainbikers. Net als andere bosbezoekers brengen we graag op een sportieve manier tijd in de natuur door.” Ondanks de zorgvuldige afstemming moest de route een dag van tevoren op enkele onderdelen aangepast worden. “Vanwege aanhoudende regenbuien waren delen van de Pannenhoef volledig ondergelopen en paden en bruggetjes volledig onbereikbaar”, aldus Hein. Gelukkig houdt de gemiddelde mountainbiker wel van een uitdaging en hielden de modder en regenplassen de MTB-ers niet tegen zich vol enthousiasme op zondagochtend bij de start te melden.

Stralende zon verrassend element tijdens de tocht

De Turftocht draagt het keurmerk ‘Goed geregeld’ van de NTFU (Wielerbond). Dit keurmerk staat garant voor een uitmuntende organisatie en de nodige gemakken. Zo was er een pauzepost, afspuitplaats voor de modderige fietsen, beveiligde fietsenstalling, gedegen aandacht voor verkeersveiligheid en volgens Brabantse traditie een gezellige afsluiting met live-muziek. Een ding hadden de organisatoren niet in de hand, maar maakte de maandenlange voorbereiding tot een extra groot succes. Na weken regen scheen tijdens de Turftocht een stralende januarizon.

Jaarlijks terugkerend evenement

De Turftocht van de Turfrijders wordt traditioneel elke derde zondag in januari georganiseerd. Wegens Covid hebben twee vorige edities geen doorgang kunnen vinden. “Het voelt super om nu weer zoveel blije, modderige gezichten bij de deelnemers te zien”, besluit Hein Roels, “maar ook de enorme inzet en het onbeschrijfelijke enthousiasme vanuit de vele vrijwilligers en sponsors maakt dit wederom een super geslaagd evenement! Op naar de volgende editie.”