Afbeelding
Foto: Tom de Vogel

ROWI begint het nieuwe jaar met het 50-jarig jubileum: ‘Er heerst een gezellige ‘ons kent ons’-sfeer’

Door: Mary van Duuren Algemeen

De Etten-Leurse volleybalvereniging ROWI bestaat 50 jaar en het nieuwe seizoen in 2023 start met het vieren van dat jubileum. Om een goed beeld te krijgen hoe het binnen de vereniging toen was ten opzichte van het heden, kan een van de langst spelende leden, trainer en tevens oud-voorzitter Henk Vermunt het meest vertellen. 

In het begin 

De 74-jarige Henk Vermunt speelt zelf ruim 60 jaar volleybal. Een paar jaar na zijn verhuizing naar Etten-Leur werd hij in 1980 gevraagd om het eerste damesteam van ROWI te komen trainen. “Destijds bestond de vereniging uit ongeveer 65 leden. Na oprichting van een mini-afdeling, van circa 60 kinderen, groeide het uit tot een totaal van 170 á 180 leden, wat een aantal jaren stabiel is gebleven.” Zijn ogen glinsteren als hij aan die tijd terugdenkt. “Het trainen en de gezelligheid was nauw met elkaar verbonden. Bij de Lage Banken bevonden we ons na het spelen regelmatig in de kantine voor een hapje en een drankje met elkaar. Na de verhuizing in 2010 naar het Turfschip was dat toch anders. De sporthal is op een andere verdieping dan de horeca. Dat misten we al snel.” 

Krimping 

Volgens Vermunt is er wel wat terugloop geweest van het aantal leden. Momenteel telt de vereniging 127 leden. “We leiden de kinderen op tot ze een jaar of 18 zijn. Vaak gaan ze dan studeren en krijgen ze andere interesses.” Dat er nog weinig volleybalverenigingen die competitie spelen zijn in onze regio, is volgens hem ook een reden. “Vaak moeten er flinke afstanden gereden worden, bijvoorbeeld naar Terneuzen, om een wedstrijd te spelen. In West-Brabant loopt de animo sneller terug dan landelijk. Steeds meer senioren stappen over naar de recreantenteams en spelen dus minder in de NevoBo-competitie.” 

Petra de Vogel (41) die als 33 jaar lid is en tevens in het bestuur zit, voegt eraan toe dat de coronatijd ook ervoor heeft gezorgd dat er minder leden bleven. “Ze vonden de vrijetijd die ze in de weekenden terugkregen te fijn om daarna weer opnieuw deel te nemen aan de sport.” 

Ons kent ons 

ROWI straalt als vereniging nog steeds een gemoedelijke en familiaire sfeer uit. “Ondanks die coronastop zijn de leden van de vereniging verheugd dat alles nu weer kan”, vertelt bestuurslid Kim van den Bosch (30), die al vanaf haar zevende bij ROWI volleybalt. “Kinderen van leden treden in de sportieve voetsporen van de ouders en zo heerst er een ‘ons kent ons’-sfeer die erg gezellig is.”

Elke week wordt nu weer een speler van de week in het spotlicht gezet. “Deze mag dan als eerste de bal serveren en komt dan met een klein interview op de website en social media. Dit wordt bijgehouden door een van de moeders, waar we dankbaar voor zijn.”

Jubileum

“Officieel bestaan we op 1 januari 50 jaar, maar het jubileum staat het hele seizoen in de aandacht, met als hoogtepunt de jubileumdag op 21 januari”, zegt de 37-jarige Lieke Blom, tevens bestuurslid en al 26 jaar lid van de vereniging. “Overdag gaan alle jeugdleden naar Snow World voor een activiteitenmiddag. Die avond is er een culinair feest samen met de volwassenen, waar ook zo’n 40 oud-leden bij zijn.” Het belooft dus een feestelijke dag te worden.