Kees Maas afgelopen zomer in Etten-Leur met tourwinnaar Jonas Vingegaard.
Kees Maas afgelopen zomer in Etten-Leur met tourwinnaar Jonas Vingegaard. Foto: Petra Huijsmans

De Voice uit Etten-Leur of gewoon De KeMa: Kees Maas stopt als commentator

Door: Frans van der Bom Algemeen

ETTEN-LEUR, Op 20 augustus zal Nederlands’ bekendste wielerspeaker Kees Maas voor het laatst te horen zijn als commentator bij de Profwielerronde van Etten-Leur. Na ruim 56 jaar zeer veel koersen verslagen te hebben is het voorbij, zij het met pijn in zijn hart.

Rasechte Etten-Leurenaar Kees Maas werd 76 jaar geleden geboren op ‘De Klappenberg’. Na een aantal jaren in Breda gewerkt te hebben bij de verffabriek van Wagemakers/Teolin, maakte hij in 1975 de fulltime-overstap naar uitgeversmaatschappij “De Stem”, waar op 16-jarige leeftijd als sportcorrespondent begonnen was. Bij de thuiswedstrijden van Internos breide hij 300 woorden aan elkaar. Van lieverlee schreef Kees ook andere sportverslagen. Zijn hoofdredacteur stuurde hem op pad met de woorden: Maak er maar een stukje van…” Het maakte niet uit of het een verslag over paarden, voetbal, waterpolo of hockey was. 

Kees Maas stond ook aan de wieg van de plaatselijke Atletiekvereniging “Achilles”, waarvoor hij ook nog een atletiek jury-cursus volgde. In 1967 organiseerde Maas mede de KPJ Volkscross en omdat hij de meeste deelnemers van deze cross bij naam kende, werd dit ook de eerste maal dat hij met de microfoon in de hand de hele cross versloeg. De mensen waren gecharmeerd van zijn fijne stemgeluid en zijn kennis van zaken, zodanig dat toen de bal is gaan rollen en Kees’ zijn speaker carrière begonnen is. Uiteindelijk werd het een uit de hand gelopen hobby. Afgelopen weekend was Maas voor het laatst te horen bij de 50e Achilles Cross. 

Kees Maas is de Nederlandse speaker met de langste staat van dienst als het gaat om de presentaties van grote wielerevenementen. Daaraan heeft hij zijn prozaïsche bijnamen als: ”De stem van de Koers; De Voice uit Etten-Leur of gewoon De KeMa” te danken. Zijn debuut als KNWU-wielerspeaker maakte hij in de ronde van Achtmaal. Het jongetje van toen groeide uit tot de onbetwiste topspeaker van ons land. Met diverse WK’s (op de weg, op de baan en in het veld), NK’s, de Amstel Gold Race, de Eneco Tour en veruit de meeste vaderlandse ‘Na tourcriteria’ zoals Boxmeer, Chaam en vele andere. Maar ook toen de Tour, Giro en Vuelta in Nederland van start gingen was zijn overal herkenbare stem te horen.

Vanaf 1978 was Kees Maas de ‘hofspeaker’ van de Rotterdamse zesdaagse. Hier eindigde in 2019 zijn baanoptredens met de overhandiging van de gouden microfoon en een feestelijk afscheid waarbij Lee Towers hem uitgebreid in het zonnetje zette. Na de profronde van Etten-Leur deze zomer eindigt Kees ook met het speakeren van criteriums, wel blijft hij hierna “Nog wel links en rechts wat aan elkaar babbelen, maar geen wedstrijden meer.”

Uiteindelijk had Kees Maas uitsluitend hoogtepunten, zelf genoot hij van zijn relatie met de renners en vooral ook het publiek: “De band met de topsporters, die is gewoon erg stevig. Dat heb ik op een geweldige manier geapprecieerd.” Een zeer memorabel moment was het moment dat tourbaas Prudhomme Kees aansprak met de woorden:”Toujours en grande forme!” Nadat Kees Maas zijn aanstaande vertrek aankondigde werd hij overstelpt door mooie en oprecht gemeende loftuitingen. Een paar hele mooie wil ik U niet onthouden: “Een fantastische persoon en een super speaker, waar veel van de huidige speakers veel van hebben kunnen leren of :”Dank je wel voor de fleur die je aan de koersen hebt gegeven.”

Dank zij de optimale en nauwgezette voorbereidingen die Kees op al zijn speakerbeurten trof heeft hij in zijn lange loopbaan nooit fouten gemaakt, behalve die ene keer op de bekende wielerkoers op Curaçao waar de Prins van Monaco als eregast aanwezig was. Kees verwelkomde Prins Albert als “The Prince of Marokko...”[n]