Afbeelding

Samen zorgen we voor nieuwe leraren

ETTEN-LEUR - De laatste jaren zijn er in Nederland minder nieuwe leraren bijgekomen. Ook gaan er veel leraren met pensioen. Dat zorgt ervoor dat er in ons land een lerarentekort is ontstaan. Voor goed onderwijs is het van belang dat er de komende jaren weer genoeg leraren voor de klas staan. Een grote uitdaging, waarvoor we in West-Brabant binnen RAP (Regionale Aanpak Personeelstekort) werken aan oplossingen.


Het RAP-project

Christa Segeren, projectmanager RAP: “In West-Brabant werken we samen met 44 VO-scholen, Fontys, Tilburg University en Curio om het lerarentekort terug te dringen. We starten dit jaar met een gezamenlijke strategische personeelsplanning. Met een analyse kunnen de schoolbesturen aan de slag gaan om hier gezamenlijk keuzes en afspraken in te maken. Ook werken we samen aan werving, regionale mobiliteit, verkorte opleidingstrajecten en aan professionaliseringstrajecten voor docenten.”


Kiezen voor het onderwijs

Om meer mensen over de streep te trekken om te kiezen voor het onderwijs, is een speciaal onderwijsloket opgezet: www.onderwijsloketwestbrabant.nl. Met campagnes op social media wijzen we studenten, zij-instromers, herintreders en hybride docenten (met zowel een baan in het onderwijs als daarbuiten) op de verschillende mogelijkheden. Ook de mensen die al leraar of docent zijn kunnen er terecht. Voor de verschillende doelgroepen worden er (online) bijeenkomsten en een banenmarkt georganiseerd. We geven informatie over trajecten en we geven persoonlijk studieadvies. Ook organiseren we een ‘high potential’-traject, waarbij potentiële leraren die nog twijfelen, eerst een oriënterende stage lopen op een school en worden begeleid met ondersteunende workshops en persoonlijke gesprekken. Het is ontzettend belangrijk dat mensen vooraf kunnen ervaren of het onderwijs echt iets voor hen is. Op die manier is er uiteindelijk ook minder uitval onder de mensen die kiezen voor het vak.


Banenmarkt

Heb je interesse om het onderwijs te versterken? Wil je deelnemen het ‘high potential’-traject? 

Meld je aan voor de banenmarkt met meer dan zestig scholen op donderdag 2 februari 2023 om 18.30 uur in Breda. Zie: https://onderwijsloketwestbrabant.nl/banenmarkt.[n]