Unitas '30 sportploeg van het jaar 2022
Unitas '30 sportploeg van het jaar 2022 Foto: René Mensen

Eerste sportgala na corona: Lindsay van Zundert sportvrouw van het jaar 2022

ETTEN-LEUR - Tijdens een feestelijke avond vol entertainment presenteerde het Evenwicht Sportgala zaterdag de beste sporters van Etten-Leur. Tussen het officiële gedeelte door war er ruimte voor zang, dans en demonstraties. Kandidaten kregen de titels voer het afgelopen sportjaar, 2022. Alle kandidaten, genomineerden en winnaars zijn sporters die in Etten-Leur wonen. 


Sportvrouw

Een jonge sporter die internationaal natuurlijk ontzettend opviel met haar deelname aan de Olympische Spelen: dat kan er maar een zijn. Natuurlijk ontving Lindsay van Zundert de titel van sportvrouw van het jaar. De jury hoopt dat ze in de toekomst nog vele successen zal behalen. Later op de avond ontvangt Lindsay ook de Piet Sprenkels publieksprijs. 


Talentenparade

De jury noemt alle 7 kandidaten toppers in de dop. “Natuurlijk hopen we dat we in de toekomst nog veel van hun zullen vernemen.” Toch springt één talent er voor de jury echt uit: Finn van Kalmthout. Hij springt er in zijn sport al echt uit en is Nederlands Kampioen in de Juniorenklasse motortrial.


Sporter met een beperking

Sinds 2017 heeft het sportgala ook een categorie ‘Sporter met een beperking’ in het programma opgenomen. Deze sporter is al een aantal jaar bij de jury in het vizier geweest omdat hij opviel met zijn contante prestaties. Ook de juiste begeleiding heeft er voor gezorgd dat hij het afgelopen jaar hoog geëindigd is. Daarom wint tennisser Baries Westphal de titel dit jaar.  

Sportman

De keuze bij de 3 genomineerde sportmannen was die jaar bijzoner spannend, maar de winnaar is echt een sporter die aan de top staat. Aan de top blijven is nog een grotere prestatie. Zijn resultaten bij het EK en het WK zijn niet onopgemerkt gebleven, daarom gaat de titel sportman 2021 naar surfer Dion van Laarhoven.


Sportploeg

Één sportploeg kreeg vorig jaar wel een erg mooie bekroning voor alle inspanningen. Unitas ‘30 promoveerde naar de vierde divisie, ondanks een wat moeilijke start van het vorige voetbalseizoen dat nog last van de coronapandemie. De vierde divisie is wat vroeger de hoofdklasse was. Een ware topprestatie volgens de jury.  

Lindsay van Zundert, sportvrouw 2022.
Baries Westphal, sporter met een beperking 2022
Lindsay van Zundert, sportvrouw 2022.
Kandidaten van de Talentenparade.
Optreden Ezra Veldman met diabolo.
Presentator Peter Tunnisen en jeugdburgemeester Alain Koroma
Alle winnaars bij elkaar.
Een demonstratie van Dynamo uit Roosendaal
Sportman van het jaar 2022, Dion van Laarhoven