Afbeelding
Foto: Frans van der Bom

'Te vaak delen we in weer en wind pakketten uit'

In heel veel opzichten doet de Etten-Leurse voedselbank enorm goed werk. Iedere week worden 155 gezinnen aan even zoveel gezonde voedselpakketten geholpen. 75% van deze gezinnen is afkomstig uit Etten-Leur, de overige cliënten zijn afkomstig uit de gemeenten Rucphen en Zundert. Iedere donderdagmiddag worden door 20 vrijwilligers en 4 onbetaalde bestuursleden zorg gedragen voor de verdeling van deze voedselpakketten.


DOOR FRANS VAN DER BOM


Samen met bestuursvoorzitter Thomas Chaulet en coördinator Peter van den Kieboom kijken we naar het goede werk wat de voedselbank verricht en naar de wensen die nog op tafel liggen. Voorzitter Chaulet legt uit dat het werk van de voedselbank allemaal volgens de regels van een overkoepelend orgaan, “Voedselbanken Nederland” gaat. In 2021 bijvoorbeeld werd het opgehaalde geld van ‘Radio 538’ door “Voedselbanken Nederland” over de bestaande voedselbanken verdeeld. Dit geldt ook voor de producten uit landelijke distributiecentra, zoals Campina zuivelproducten. 30% van de producten komen op deze wijze terecht bij de Etten-Leurse voedselbank; de overige 70% worden door de Etten-Leurse voedselbank zelf verzameld bij donateurs, leveranciers, bakkers, supermarkten enzovoorts. Zo werd tijdens een inzamelactie van Lionsclub ‘De Vryeheydt Etten’ deze week een grote gift Douwe Egberts bonnen ontvangen, goed voor heel veel pakken koffie.


Doel Voedselbank Etten-Leur 

Voorzitter Thomas Chaulet: ‘Wij willen mensen die in onze samenleving onder het bestaansminimum leven, effectief helpen om hun situatie te verbeteren. We verstrekken voedselpakketten, maar wijzen onze klanten ook de weg naar hulpverlenende instanties en geven hen, waar nodig, praktische ondersteuning.” Peter van den Kieboom vult aan: ‘Wij vinden dat niemand in onze maatschappij honger mag lijden; Vorig jaar maakten we per week 87 pakketten per week, inmiddels zijn er dat al 155 en we verwachten dit jaar uit te groeien naar 200 voedselpakketten per week. Daarnaast vinden wij dat er geen voedsel verspild hoeft te worden.”


Noodoproep

Hoe zorgen we dat we in 2023 geen ‘nee’ hoeven te zeggen tegen nieuwe klanten? Volgens Thomas Chaulet, voorzitter van de Voedselbank, is hiervoor nodig: “Voldoende voedsel, voldoende vrijwilligers en voldoende ruimte. “ Aan de eerste twee wensen voldoet de Etten-Leurse voedselbank gelukkig in voldoende mate, maar de ruimte waarin is het grootste probleem.

Op dit moment beschikt de Voedselbank Etten-Leur over een mooi pand aan de Florijnstraat 8D in Etten-Leur. Door de enorme toename van cliënten is dit pand veel te klein geworden. "Te vaak moeten de pakketten in weer en wind uitgedeeld worden, terwijl de mensen in een lange rij voor ons pand in de rij staan.” Er is een grote behoefte aan een ruimer pand van om en nabij + 250 vierkante meter met voldoende parkeerplaatsen; een klantvriendelijke ontmoetingsplaats met ruimte voor een kopje koffie en een praatje. Wie helpt de voedselbank? Peter van der Kieboom en Thomas Chaulet plaatsen eenduidig de volgende oproep: "ls er iemand die dan ook een locatie beschikbaar heeft of weet, dan horen wij dat graag!”[n]