Afbeelding
Foto: Yvonne Vermeulen

Meer privacy en hulp op eigen niveau bij nieuwe studio’s GGz Breburg: ‘Stap voor stap in een eigen veilige omgeving’

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

ETTEN-LEUR - Onder veel belangstelling werd vrijdagmiddag het nieuwe gebouw van GGz Breburg geopend. Cliënten, medewerkers en familieleden kwamen massaal door het zand naar de nieuwe locatie. Want binnen is alles af, buiten moet nog wel het een en ander gebeuren. Na een officieel programma namen gezelschappen van 10 personen binnen omstebeurt een kijkje, deze week verhuizen de bewoners naar hun nieuwe studio’s. 

Op deze locatie zijn 28 studio’s gebouwd en opgeleverd en binnenkort zijn ook 12 appartementen gereed. Bewoners krijgen niet alleen een eigen kamer, maar ook een eigen keuken en badkamer. In de keukens kan een kookplaat gezet worden met een afzuigkap. Ook zijn er gezamenlijke woonkamers met keuken, die wordt door maximaal 10 personen gedeeld. Bewoners kunnen zelf kijken waar ze hun maaltijd klaarmaken of nuttigen. In de huiskamer is 24 uur per dag iemand aanwezig. 

Tekst gaat verder onder de foto


Belangstellenden krijgen een rondleiding door het nieuwe gebouw. 

In de tent worden bezoekers welkom geheten, Gerrit van der Valk, manager bedrijfsvoering GGz Breburg houdt een praatje, er is een panel met personeel en cliënten die wat vertellen en ruimte voor verhalen uit het verleden. Zo’n 120 jaar geleden vestigden nonnen hier het Antonius gesticht. De enorme slaapzalen op de foto’s zijn inmiddels al lang verleden tijd in de geestelijke gezondheidszorg. En ook de opkomst van medicatie heeft voor de cliënten en de medewerkers veel veranderd. In de tent sluiten we af met video’s van toekomstige bewoners die érg veel zin hebben in hun eigen studio. “Lekker douchen wanneer ik wil.” 

Na het doorknippen én officieel openen mag er in groepen binnen gekeken worden. Om te beginnen bij de kantoren. Een toekomstige bewoner zorgt er wel voor dat haar moeder bij de les blijft. “Kom nou mee ma,” en zo staan ze vooraan bij de rondleiding. De indeling van het gebouw is in gericht op de toekomst. Er zijn flexplekken maar ook het bewonersgedeelte is flexibel. Zo kan een afdeling groter of kleiner gemaakt worden. 

Tekst gaat verder onder de foto.


Rondleiding door het nieuwe gebouw. De kunstwerken zijn van oud-medewerker Marlène Dumas. 

Hoewel het voor de bewoners allemaal nieuw is, is het gebouw dat voor de medewerkers net zo goed. “We hebben vorige week geoefend met verschillende scenario’s, daar hebben we acteurs voor gebruikt. Hoe gaat het als iemand een hartinfarct krijgt, iemand agressief is of hoe het loopt als iemand zichzelf verwond,” zegt Van der Valk. “Zo hebben we gekeken of het personeel snel alles kan vinden als er iets gebeurt en ook hoe teams van buitenaf hier naar binnen kunnen om te helpen.” Het gebouw functioneert, al moest er wel wat aangepast worden. “Sommige sloten werkten niet handig, maar die zijn vervangen.” 

De cliënten op deze locatie worden behandeld volgens de Active Recovery Triad. Dat betekent dat de cliënt samen met zijn naasten en hulpverleners een drie-eenheid werkt aan hetstel. “De kunst van ART is dat we echt contact maken met elkaar en goed begrijpen wat de cliënt werkelijk wil.” De cliënten die hier komen wonen, komen hier waarschijnlijk voor de langere termijn, alhoewel er ook twee studio’s voor een kortere termijn beschikbaar. “We zien het hier zo: Je moet cliënten een haalbaar doel geven. Het is hier echt stap voor stap, in een eigen veilige omgeving.”


Zicht op de appartementen, de bestrating is nog niet klaar.