Afbeelding
Foto: Yvonne Vermeulen

Heemkundekring wil oude raadhuis behouden en zoekt steun met petitie

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

ETTEN-LEUR - Heemkunde kring Jan uten Houte is een petitie gestart voor het behoud van het oude Raadhuis. De gemeente heeft plannen om het pand te verkopen maar de heemkundekring heeft liever dat het pand beschikbaar blijft voor alle inwoner van Etten-Leur. 

“Op de plaats waar het oude Raadhuis staat is al meer dan 500 jaar dé plek van onze gemeenschap, van Etten en Leur,” vertelt Piet Paantjens van de Heemkundekring. De werkgroep onroerend goed van de Heemkundekring is volgens Paantjes helemaal niet om advies gevraagd. “Ik denk dat ze bij de gemeente helemaal niet weten dat je voor een Rijksmonument voor tot 70% van de kosten subsidie kunt vragen. Daarnaast hebben wij onderzoek gedaan, wij denken dat de gemeente het oude raadhuis kostenneutraal kan behouden. Het levert dan niks op, maar het kost ook niks.”

Wat Paantjes het liefst ziet is dat het gebouw behouden blijft voor alle inwoners van Etten-Leur. ‘Straks is het bordes niet meer van ons allemaal. Waar ontvangen we dan de koning of koningin, nieuwe burgemeesters, Sinterklaas of prins Carnaval. Wij denken dat er vele alternatieven beschikbaar zijn om de financiële gevolgen van het behoud op een verantwoorde wijze op te vangen. De erfgoed vereniging Heemschut, het Cuypersgenootschap, Monumentenbezit en BOEi willen allemaal deelgenoot zijn van de oplossing.” 

De Heemkundekring heeft nu zo’n zevenhonderd handtekeningen verzameld, de ene helft online en de andere helft via de buurtverenigingen. Online is de petitie is nog tot 9 maart te ondertekenen.