Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

Jeugd geniet van klassiek: ‘Klassieke muziek hoeft niet altijd saai te zijn’

Door: Tom Rietveld Algemeen

Na de oproep van koningin Maxima tijdens de campagne ‘Meer muziek in de klas’ hebben KSE, Gemeente Etten-Leur en de Lionsclub Etten-Leur e.o. elkaar gevonden om daarvoor initiatieven te bedenken. En afgelopen donderdag 23 maart was het zover. Een gratis concert voor de leerlingen van de groepen 5, 6, 7 en 8 van de basisschool en voor de KSE-brugklassen. 

Een kennismaking met muziek en te laten horen welke betekenis klassieke muziek heeft voor de hedendaagse popmuziek. Het optreden van een klassiek strijkersensemble van docenten aan het conservatorium uit Tilburg en van een Etten-Leurse popgroep onder leiding van Toon van de Maagdenburg pasten naadloos in elkaar. Het was volle bak in de aula van KSE. Honderden kinderen hadden zich aangemeld om dit Pop&classic4kids mee te maken. 

Het was een doordacht programma met goed gekozen korte muziekstukken. Het Alumnikwartet: Yvonne speelt 1ste  viool, David 2de viool,  Norman altviool en Marie-José cello. Zij spelen regelmatig in het Metropool Orkest. Yvonne: “De bedoeling van dit concert om kinderen een beetje verrijking te geven van wat voor soorten muziek er allemaal zijn.  Dat klassieke muziek niet altijd saai hoeft te zijn. Rekening houdend met de spanningsboog van de kinderen hebben we korte bekende stukken gespeeld, afgewisseld met de nummers van de popgroep”.

Behalve de professionals heeft ook de schoolband mee gespeeld en heeft een meidengroep het aangedurfd om voor het eerst op de bühne te gaan staan en zich te laten horen. Muziekvereniging Constantia in Etten-Leur zoekt blazers en slagwerkers om in een in het klein orkest te beginnen. Voor de gevorderden is er het Groot Orkest.

De filosofie achter dit mooie plan: Muziek legt een structurele basis voor empathie, sociale binding, kwaliteit van leven, creativiteit, luisteren naar elkaar en openstaan voor verschillen: onmisbare menselijke waarden in onze maatschappij. Muziek is overal, het is onderdeel van ons dagelijks leven. In de klas zorgt het voor een positief schoolklimaat, waarin leerlingen zich afstemmen op elkaar. Muziek in de klas is dus geen vrijblijvende keuze, maar noodzakelijk! 

‘Meer muziek in de klas’ is ontstaan doordat ter gelegenheid van de Maxima’s vijftigste verjaardag er een grote taart is aangeboden in de vorm van de Nederlandse kaart, waarop Maxima het eerste kaarsje heeft gezet. Daarna is een groep het land doorgegaan om muzikale initiatieven van de grond te krijgen en zo 50 kaarsjes te laten branden.

De wens van de erevoorzitter Koningin Máxima van de stichting is structureel muziekonderwijs voor alle basisschoolkinderen in Nederland en het Caraïbisch gebied. In aanloop naar haar verjaardag op 17 mei 2021 werd heel Nederland opgeroepen om zich extra in te zetten voor muziek om zo haar een muzikale verjaardagstaart cadeau te doen. Gedurende 50 dagen werd er iedere dag een nieuw kaarsje op de taart gezet. Elk kaarsje is een muziekmoment op een andere plek van het land.[n]