Dide en Sterre van de Podcast Ff Bijzussen.
Dide en Sterre van de Podcast Ff Bijzussen. Foto: Tom van Ooijen

'Herkenning is de kracht van onze podcast'

ETTEN-LEUR - Etten-Leurse zussen Dide (18) en Sterre (23) Visser wilden graag iets samen doen, en dat online delen. Vloggen leek het tweetal te bewerkelijk en omdat Dide tijdens corona veel podcasts luisterende viel de keus al snel op een podcast. "Samen een gesprek voeren is eigenlijk veel leuker," zegt Sterre. 


DOOR YVONNE VERMEULEN 


Tijdens de afleveringen van Ff Bijzussen spreken de meiden inmiddels al drie seizoenen hun week door. Ze zijn begonnen met één microfoon waardoor ze de eerste twee seizoenen ongeveer bij elkaar op schoot zaten. "Nu kunnen we tegen elkaar praten en elkaar aankijken, dat is veel leuker,  " zegt Sterre. En aan onderwerpen geen gebrek want sinds Sterre op zichzelf woont spreken de zussen elkaar wat minder vaak. Dide: "Ik hou nu echt bewust dingen voor me, zodat we in de podcast een eerlijke reactie horen." 


In het eerste seizoen bespraken de zussen wekelijks 'een kwestie' en was het doornemen van de week slechts een onderdeel. Nu staat hun week centraal. "De kracht van onze podcast zit 'm in herkenning. Veel mensen hebben wel eens hetzelfde meegemaakt in de trein of in de winkel," zegt Dide. De gemiddelde aflevering duurt zo'n 35 minuten. "In het begin deden we iets meer aan voorbereiding, maar nu hebben we een ritme en hoeven we eigenlijk nooit te knippen. Met deze lengte hopen we dat mensen tijdens het koken of autorijden een aflevering kunnen luisteren." Vast onderdeel is in elk geval het beoordelen van de afgelopen week door een aantal sterren te geven én iedere week een snack te bespreken. 


Het leeftijdsverschil, dat ook tegelijk een andere levensfase met zich meebrengt ervaren de zussen als een voordeel. Dide is net eerstejaars sociologie en woont thuis en Sterre studeerde vorig jaar af, werkt nu als orthopedagoog én woont net samen in Breda. Van de kamer van Dide zijn ze dan ook verhuisd naar de woonkamer van Sterre. "Dat we verschillende fases doorlopen maakt het ook wel herkenbaar," denkt Dide. "We zitten allebei op dat punt dat je aan iets nieuws begint." In de podcast wordt dan bijvoorbeeld ook uitgebreid doorgenomen wat je kookt voor twee personen en of je aan tafel of op de bank eet. 


Het online delen van je leven is soms ook wat ongemakkelijk. "Als ik met vrienden van de middelbare afspreek en wat wil vertellen, dan blijkt dat ze alles alles al gehoord hebben in de podcast," zegt Dide. "Ik heb wel tegen mijn collega's gezegd dat ik een podcast maak, maar het is ook raar om te horen dat ze er naar luisteren in de auto," vult Sterre aan.


De meeste hulp met opstarten kregen de zussen van de vriend van Sterre. "Onze eerste microfoon was van Tom, maar hij heeft als hobby ook fotografie en film. We zijn ontzettend blij met de foto's en de trailer die hij voor ons gemaakt heeft." Waar de meiden over vijf jaar willen staan? "Toen we begonnen wilden we het een half jaar geven, om het een kans te geven," zegt Dide. "Als we het over vijf jaar nog doen, dan zou dat wel heel bijzonder zijn."


De Podcast Ff Bijzussen is te luisteren via Spotify, Apple Podcastst en springcast.fm. Iedere donderdag om 16:00 verschijnt er een nieuwe aflevering, je kunt de zussen volgen via instagram.com/bijzussen.[n]

Sterre (links) en Dide.