Gezamenlijke sportvisie
Etten-leur

ETTEN-LEUR - Sportgemeente van het jaar worden. Het liefst al in 2025. Een stevige ambitie, waar gemeente Etten-Leur en veel sportclubs samen aan gaan werken. "Een hoge lat, dat klopt", zegt Hans Pellis van TC De Vijfhuizen. "Maar die hoor je in de sport ook te leggen". De clubs en de gemeente kwamen tot de gezamenlijke visie na enkele bijeenkomsten en een enquête. Nu vinden ze het hoog tijd om ook de inwoners bij de plannen te betrekken.


"We zien veel aanknopingspunten om nauwer te gaan samenwerken. Onderling en met de gemeente", zo betoogt Hans Pellis. "Dat kwam ook naar voren in de rondetafelgesprekken die we op maandag 13 maart hadden. Het is goed om te zien dat er bij elke bijeenkomst veel clubs en telkens ook mensen vanuit de gemeente aansluiten. Dat benadrukt de behoefte en de wil om elkaar te versterken. We kunnen in Etten-Leur op het gebied van sport nog veel meer met elkaar bereiken. En buiten de sport ook".

Vier thema’s staan in de overleggen centraal. "Een gezamenlijke missie en visie, financiën, accommodaties en communicatie & vrijwilligers. Daar zijn al behoorlijk concrete ideeën voor, waar werkgroepen nu mee aan de slag gaan en waar we hopelijk snel resultaten van kunnen melden. Verder is veel behoefte aan een centraal aanspreekpunt bij de gemeente én een gezamenlijke online platform. Een kennisbank, netwerkplatform, marktplaats en forum in één, waar iedereen terecht kan. Van inwoners, vrijwilligers en sportclub tot commerciële partijen, sponsoren en (semi-)publieke instellingen. Over allerlei onderwerpen zoals subsidies, huur van accommodaties, gezamenlijke inkoop en sponsormogelijkheden. We gaan daarover snel in gesprek met de gemeente. Ons doel is om in de tweede helft van 2023 een volledig beleids- en actieplan gereed te hebben".

Wethouder Jean-Pierre Schouw is in z'n nopjes met de voortgang van de sportclubs en de gemeente. "Iedereen weet dat participatie belangrijk is in onze samenleving. De gemeente kan het niet alleen. Zeker niet als het gaat om voor ons belangrijke thema's als iedereen mag meedoen, gezonder leven en meer bewegen. De sportclubs vervullen daarin al een belangrijke rol, maar door elkaar te versterken bereiken we nog veel meer. Zeker als we daarbij ook connecties kunnen leggen met bijvoorbeeld zorgaanbieders, het Werkplein, andere verenigingen en commerciële partijen. Dus voor wie aanknopingspunten ziet: laat je horen via hanspellis@devijfhuizen.nl, we gaan er graag mee aan de slag!"[n]