Afbeelding
Foto: René Mensen

Koningsdag: Feest vooraf en vrijmarkt weer op kleedjes

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

ETTEN-LEUR - Koningsdag in Etten-Leur wordt definitief in een nieuw jasjes gestoken. De kramen worden ook dit jaar niet voor de traditionele Oranjemarkt opgezet, maar er is wel ruimte voor kleedjes én een feestavond vooraf. De organisatie is dit jaar wederom in handen van Twan Robbeson, Francois Moelands en Koen Joosen. “Vorig jaar was het een groot succes en heerlijk weer ook nog, dus een geweldige dag. Dit jaar proberen we er weer wat aan toe te voegen om er nog een mooiere dag van te maken.”

De organisatie maakt bekend dat er woensdagavond voor Koningsdag een nieuwe activiteit is: Oranje op het Plein. Zelf noemen ze het 3 uurtjes vooraf. Wat bezoekers kunnen verwachten? De Kinkels & Party Crew gaan die avond sowieso optreden. Natuurlijk is DJ Jozz vooraf en achteraf van de partij, overige acts worden later bekende gemaakt. De avond begin op het Raadhuisplein rond 19:30 en zal rond 22:30 worden afgesloten. “We zien dit feestje als aanjager voor de lokale horeca. Wij moeten daarna zorgen dat het plein weer top erbij staat voor de volgende dag “aldus Twan. 

Dan de ochtend van Koningsdag, die begint vroeg. “We hebben er daarom voor gekozen ook dit jaar weer te gaan voor een particuliere vrijmarkt waarbij het de bedoeling is dat we weer gewoon kleedjes te leggen. Zonder marktkramen dus. We gaan super selectief om met commerciële partijen en geven de voorkeur aan lokale initiatieven en ondernemers.”

Vanaf 8 uur is de vrijmarkt geopend voor koopjesjagers. “Nee, mensen moesten niet wennen aan de nieuwe opzet,” zegt Twan. “Vorig jaar kregen we als feedback dat het toch wel echt voelde als een Koningsdag. Het is anders, er zijn minder handelaren. Dat is goed, want een vrijmarkt is iets anders dan een jaarmarkt.” Al is er wel één groot verschil tussen een marktkraam en een kleedje. “Je moet mazzel hebben met het weer, maar een kleedjesmarkt is wel hoe de vrijmarkt ooit begon.”

Volgens Twan zijn er voor de organisatie twee grote uitdagingen op Koningsdag. “We stoppen natuurlijk vroeg met Oranje op het Plein, maar je moet het zo zien: de eerste verkopers komen al voor zes uur met hun waar. Daarom moeten we zo snel mogelijk opruimen.” Maar ook op koningsdag is het opruimen een uitdaging. “We zijn de echt de hele dag bezig om te communiceren dat mensen de ‘left overs’ mee moeten nemen. Ik moet zeggen dat de rommel vorig jaar mee viel, maar je moet mensen er wel bewust van maken,” vindt Twan, die hoopt dat de markt rond zeven uur weer helemaal is opgeruimd. 

Natuurlijk is er ook nog een traditionele aubade, deze is ‘s ochtends om half elf. Vanaf half één gaat het feest op het plein beginnen. Natuurlijk weer met DJ Jozz, maar ook de band Tot Dan is aanwezig. De festiviteiten duren tot zes uur. En natuurlijk vraagt de organisatie iedereen in het oranje te komen. ‘Het is leuk als mensen met een oranje accent op de markt komen staan in hun kleding of in hun stand want de Oranjes staan centraal.’ 

Uit navraag blijkt dat er op maandagmiddag nog enkele plekken voor de vrijmarkt beschikbaar zijn. Wie een van deze plekjes wil huren kan kijken op www.koningsmarktetten-leur.nl.nl. Het wordt een gezellig feest voor alle leeftijden!