Afbeelding
Foto: Stichting Karnataka

Mariaparochie organiseert voor de 5e keer Jaarproject: ‘Ieder kind dat we ondersteunen is er één’

Door: Frans van der Bom Algemeen

ETTEN-LEUR, Zes jaar geleden maakte pastor Ton Willemsen zich sterk om jaarlijks een jaarproject te ondersteunen. Dit deed hij vanuit de gedachte van Franciscus van Assisi, die beweerde dat we niet alleen woorden nodig hebben, maar ook de handen uit de mouwen moeten steken om ons geloof te tonen. Eigenlijk een soort van “Geen woorden maar daden!”

Een jaarproject wordt gedragen door mensen die vanuit hun geloof werken voor hen die het minder getroffen hebben dan de meesten van ons. Het ene jaar beslaat het jaarproject de directe nabijheid van de Mariaparochie, het volgende jaar richt het jaarproject zich op een goed doel elders in de wereld. Het eerste jaarproject van Ton Willemsen was om een afdak bij een schooltje op de Filipijnen te realiseren; later was het doel: de ‘Achtertuin‘ aan de Hilse Baan en dit jaar gaat het om de ‘Stichting Care Karnataka’ in India. De ‘Stichting Care Karnataka’ zet zich in voor de ‘St. Norbert Special Education School in Narasimharajapura (verder genoemd: NR Pura) in zuidwest India.

Deze school voor speciaal onderwijs geeft onderwijs aan kinderen met motorische, zintuiglijke en/of verstandelijke beperkingen. In het zuiden van India is het volgen van onderwijs voor het overgrote deel voor kinderen met beperkingen niet mogelijk. Er zijn schrijnende verhalen bekend van kinderen die niet kunnen lopen en de hele dag op de grond liggen terwijl hun beide ouders noodgedwongen voor werken. De leerlingen van de ‘St. Norbert Special Education School’ in NR Pura krijgen naast onderwijs ook revalidatie behandelingen. En daar ligt nu de link met het Diaconaal Jaarproject.

Mede parochianen vrijwilligers bij Stichting ‘Care Karnataka’
Samen met Jan Engbers van de Mariaparochie zijn Jeanne Oomen en Ruud Touw nauw betrokken bij dit jaarproject. Sinds 2016 zijn Jeanne en Ruud actief betrokken bij de ‘Stichting Care Karnataka’. Beiden zijn kinderfysiotherapeuten met jarenlange ervaring in kinderrevalidatie en speciaal onderwijs. Voor de stichting verzorgen zij onder andere scholing en coaching van het team en de speciale onderwijsschool in NR Pura; daarnaast houden zij zichzelf actief bezig met fondsenwerving voor de school in India. De leerlingen hebben vaak ernstige houdings- en bewegingsstoornissen ten gevolge van bijvoorbeeld hersenbeschadigingen. Hierdoor zijn deze kinderen onvoldoende in staat om zelfstandig te zitten, zich te verplaatsen of materialen te hanteren. Dit alles verstoort het onderwijsleerproces in ernstige mate.

Passende hulp
Vanuit hun achtergrond als kinderfysiotherapeut hebben Jeanne en Ruud dank zij vele giften al veel passende hulpmiddelen kunnen realiseren. Te denken valt aan zelfgebouwde rollators en aangepaste rolstoelen (India staat niet toe dat goederen ingevoerd worden!);volledig instelbare schooltafels en -stoelen; grote wandspiegel als ondersteuning tijdens oefeningen. De behoefte aan rolstoelen met juiste ondersteuning, individuele loopmiddelen en instelbare staplanken blijft zeer groot. De Mariaparochie roept parochianen van harte op om dit project te steunen. Zie hiervoor de website van de parochie. Steun ook de acties van communiekanten en Vormelingen.