Afbeelding
Foto: Yvonne Vermeulen

Etten-Leur investeert in ontbijt in strijd tegen armoede

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

ETTEN-LEUR - De gemeente Etten-Leur start binnenkort een proef in samenwerking met het Nederlands Jeugd Ontbijt om er voor te zorgen dat meer kinderen ‘s ochtends met een gevulde maag aan hun dag beginnen. Via een campagne die loopt via de scholen kunnen ouders met een laag inkomen zich aanmelden voor het ontbijt. Wekelijks kunnen zij dan thuis een ontbijttas verwachten. 

De gemeente wil met de pilot starten op drie scholen en het komende jaar 35 kinderen steunen met het een dagelijks ontbijt thuis. Door de laagdrempelige aanpak hoopt wethouder René Verwijmeren de juiste gezinnen te bereiken. “De pakketen worden thuis bij de gezinnen bezorgd en wij doen geen inkomens toets bij de gezinnen die zich aanmelden.” De gedachte is dat je zo’n pakket alleen aanvraagt als het écht nodig is. “We willen zo snel mogelijk starten, want waarom zou je wachten tot volgend schooljaar,” zegt Verwijmeren. “Het is voor mij onacceptabel dat deze kinderen vaak door geldgebrek met een lege maag aan hun dag beginnen. We moeten er juist voor deze kinderen zijn.”

Het Nederlands Jeugd Ontbijt is blij dat de gemeente Etten-Leur oog heeft voor kinderen die leven in armoede. “Altijd als we ergens starten met het ontbijt laten we de ouders die zich aanmelden een korte enquête invullen. We vragen dan een cijfer te geven voor leerresultaten, sociale vaardigheden en sportparticipatie van het aangemelde kind. Na een jaar stellen wij vast dat 93% van de kinderen flink vooruit is gegaan,” zegt Jacques Hendrixs van de het Nederlands Jeugd Ontbijt. Het geld voor het ontbijt komt vanuit het landelijke budget van de Jetta Klijnsma Gelden; geld dat alleen mag worden aangewend voor armoedebestrijding bij kinderen. Etten-Leur reserveert hieruit 21.000 euro per jaar voor het ontbijt.

De pakketen zelf zijn vrij basic. Per kind zitten er wekelijks twee flessen houdbare melk in het pakket, een paar stuks fruit, brood, crackers of ontbijtgranen voor de hele week en houdbaar beleg zoals pindakaas, appelstroop of sandwichspread. Om de week zitten er 6 eieren in het pakket. Ook is er nagedacht over mondverzorging: ieder kwartaal een nieuwe tandenborstel en één keer per maand tandpasta; inclusief tandenpoetsinstructie. Het pakket staat vast, maar in geval van allergieën ontvangen de ouders wekelijks een supermarktcheque waarmee zelf een ontbijttas kan worden gevuld. “Bij een noten allergie kan de pot pindakaas ook met de buren geruild worden,” zegt Hendrikx.

Vrijwilligers gezocht
Wekelijks worden de ontbijtpakketten opgehaald bij een supermarkt in Etten-Leur. Via de website van ‘Etten-Leur voor elkaar’ worden er vrijwilligers geworven.  De pakketten worden iedere week opgehaald bij een supermarkt en door de vrijwilligers bij de aangemelde kinderen bezorgd. De bezorging is op een tijdstip waarop de meeste mensen thuis zijn, ook tijdens vakanties gaat de bezorging door.

De pilot start in Etten-Leur op drie scholen, die communiceren naar alle ouders dat de mogelijkheid voor het ontbijtpakket er is. Ouders kunnen zich dan zelf bij het Nederlands Jeugd Ontbijt aanmelden en krijgen wekelijks een pakket per kind thuis bezorgd.