Afbeelding
Foto: Petra Verlooij

Petra Verlooij exposeert in trouwkerkje tijdens Havenfeest

Etten-Leur – Ieder jaar tijdens de havenfeesten organiseert de Adriaan van Bergen stichting een expositie in het Trouwkerkje. Dit jaar wordt het werk van Petra Verlooij geëxposeerd. Bijzondere schilderijen waarbij op een kleurrijke abstracte achtergrond realistische portretten van dieren op geschilderd worden.


TEKST KRIJN TEN HOVE


Petra schildert al haar hele leven en vanaf 1990 actief als beeldend kunstenaar en heeft tot haar zestigste gewerkt als docent waar ze teken- en schilderles gaf. "Ik ben altijd een dierenliefhebber geweest. Ging graag naar dierentuinen en bijvoorbeeld naar De Veluwe. Vooral grote katten, olifanten en apen hebben mijn interesse."


Eind resultaat verrassend

Kenmerkend voor het werk zijn de gezichtsuitdrukkingen van de dieren die ze portretteert. "Als je naar mensen kijkt zie je gezichtsuitdrukkingen. Dat hebben dieren ook. Die uitdrukkingen vast leggen vind ik boeiend." Zelf geeft ze aan dat in haar werk de drie dingen samen komen waar ze van houdt en van kan genieten. "Ik hou van abstract, ik hou van kleur en van dieren. Ik begin dan met de abstracte achtergrond en de kleurbepaling en daarna zoek ik er pas een afbeelding van een dier bij. Dat kan zijn van eigen fotografie of een afbeelding die ik elders zie. En het eind resultaat is dan vaak verrassend, ook voor mij."


Blij om in Etten-Leur te mogen exposeren

Hoewel ze niet hier vandaan komt, ze is geboren in Nieuwkoop en heeft later gewoond in Leiden en Alphen aan den Rijn, is ze trots dat ze in haar Etten-Leur, waar ze alweer geruime tijd woont, mag exposeren. "Ik heb al op veel plekken mogen exposeren waaronder in Parijs, Brussel en Engeland. Dan om de hoek van je huis te mogen exposeren is leuk en vindt het leuk dat de Adriaan van Bergen stichting mij hiervoor heeft gevraagd en me daarbij ondersteunen om het geregeld te krijgen."  


Openingstijden

De expositie van Petra wordt op zaterdag 27 mei geopend door wethouder René Verwijmeren om 13.00 uur en is die dag geopend tot 17.00 uur. Op zondag 28 mei is de expositie geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Wie naar de Leurse Havendagen gaat kan zeker even een kijkje nemen in de kerk. [n]