De allereerste Avondvierdaagse voor honden was een succes
De allereerste Avondvierdaagse voor honden was een succes Foto: Mary van Duuren

'De viervoeters hebben ontzettend genoten'

Geen ijsjes en frisdrank zoals bij de gewone avondvierdaagse, maar een lekkere kauwstaaf en grote bakken drinkwater. Tijdens de eerste tussenstop bij de Boerenbond konden de deelnemers van de allereerste hondenavondvierdaagse samen met hun baasjes even bijkomen van de eerste kilometers met een toepasselijke versnapering. En natuurlijk kregen ze bij deze controlepost ook een stempel op hun stempelkaart.


DOOR MARY VAN DUUREN 


De eerste tussenpost

Bij de Boerenbond zetten de medewerkers verschillende bakjes en grotere teilen neer en vullen deze met water. In de verte komen de eerste aangelijnde deelnemers al in groepjes aangewandeld. Bij de controlepost laten ze op deze zonnige avond dorstig hun tong door het water dansen en snuffelen ze aan de boxen met twee verschillende lekkernijen, van de sponsor, die op hen liggen te wachten. Het enthousiasme is zichtbaar bij hond én mens.


Dogtraining Patricia 

Door haar ouders, die ook altijd honden opgeleid en voor wedstrijden getraind hebben, is het Jongenelen met de paplepel ingegoten. “Toen ik eindelijk achttien jaar werd, kreeg ik een eigen eerste hond. Santos heb ik helemaal zelf getraind.” Op de vraag hoe ze haar inmiddels grote hondenschool gestart is, antwoordt ze dat het eigenlijk allemaal vanzelf ging. “Ik had natuurlijk hele goede voorbeelden”, refereert ze met een glimlach naar haar vader en moeder. “Toen andere hondeneigenaren me vroegen hen te helpen is het eigenlijk allemaal klein begonnen. Maar toen de vraag alsmaar groeide, heb ik in februari 2021 mezelf laten inschrijven bij de Kamer van Koophandel en ben ik officieel mijn bedrijf begonnen.”

De groei ging maar door en sinds juli 2021 zit Dogtraining Patricia gevestigd op de Olympiade in Etten-Leur. Onlangs heeft ze een tweede locatie geopend in Rijen, een hondenuitlaatservice Dogwalking Patricia gestart en bestaat haar team uit inmiddels vijftien medewerkers, instructeurs en vrijwilligers. “Daarom hebben we ook een divers en groot aanbod aan cursussen, workshops, speelochtenden en wedstrijden. Momenteel zijn er zo’n 800 actieve cursisten uit heel Brabant.” 


Avondvierdaagse voor honden 

“Vorig jaar liep ik de avondvierdaagse en zag ik de honden slalommen in de mensenmassa. Toen bedacht ik me dat het voor die honden veel leuker en fijner zou kunnen zijn om een avondvierdaagse speciaal voor honden te organiseren. Het team was meteen enthousiast over het idee en twee teamleden, Natasja en Adri, hebben hierin meteen het voortouw genomen. Zij hebben de routes helemaal uitgestippeld en alle sponsoren benaderd.”

Per dag lopen de deelnemers gemiddeld zo'n 5,5 kilometer, startend in drie groepen met verschillende tijdblokken. "Natuurlijk hebben we goede paden moeten kiezen, waar de honden veilig en rustig kunnen lopen”, legt Patricia uit. "We zijn blij dat het een succes is met meer dan zestig deelnemende honden en zijn we zeker van plan om dit elk jaar te gaan organiseren. Niet alleen hebben we nu de primeur met deze hondenavondvierdaagse, maar onlangs hebben we ook onze eerste behendigheidswedstrijd georganiseerd”, zegt ze met een trotse blik. [n]