Pierre van Damme en Elly van Haperen.
Pierre van Damme en Elly van Haperen. FOTO YVONNE VERMEULEN

'Van Gogh is de verleider voor een bezoek'

ETTEN-LEUR - Het Toeristisch Informatiepunt op de Markt bestaat dit jaar 5 jaar. Een mooie gelegenheid om er eens een kijkje te nemen. Want wie zijn nou die toeristen die naar Etten-Leur komen? Is Van Gogh echt zo’n publiekstrekker en waarom zou je als inwoners eens een kijkje nemen in de Etten-Leur City Shop?

 

DOOR YVONNE VERMEULEN


“Als Toeristisch Informatiepunt zijn we er voor zowel de bezoekers als de inwoners van Etten-Leur”, trapt promotor Pierre van Damme af. “We willen laten zien wat er te doen en te beleven is. Dat doen we in ons infopunt op de Markt en online via het platform Etten-Leur City App. Dat is naast een app ook een website, Facebook- en Instagrampagina. Van Gogh is een van onze verleiders voor een bezoek aan Etten-Leur. Maar als mensen hier eenmaal zijn, kunnen we laten zien wat er nog meer te zien en te doen is.”

Het Toeristisch Informatiepunt maakt gebruik van de Etten-Leur City App voor online communicatie. Het Toeristisch Informatiepunt heet daarom ook Etten-Leur City Shop. “Dat bekt lekker en het draagt bij aan de herkenning bij mensen. Net zoals de Etten-Leur City Map, de stadsplattegrond, dat doet. Voor corona hadden we ook een handig stadsgidsje, de Etten-Leur City Guide.”  Pierre zou het graag in 2024 nieuw leven inblazen. 

Zowel het infopunt op de Markt als de online kanalen groeien ieder jaar, zo blijkt ook uit het Jaarverslag. “Online is er een gestage groei en ook in de shop zitten we na een coronadipje weer flink in de lift. "Het is fijn om te zien dat ook Etten-Leurenaren het infopunt steeds beter weten te vinden! Voor foldertjes of routes maar ook voor lokale cadeautjes. Van skylines tot kookschorten en ansichtkaarten. Mensen vinden het écht leuk om een ansichtkaart van Etten-Leur te versturen."


Triple A-locatie

De toekomst van het Toeristisch Informatiepunt hangt enigszins samen met de verkoop van de Van GoghKerk. "Je kunt niet beter zitten dan hier, op de Markt. Echt een Triple A-locatie. Ik hoop en verwacht dat we hier in de toekomst gewoon kunnen blijven. De door de gemeente beoogde verkoop van de kerk en het pandje op Markt 4 biedt toeristisch gezien kansen. We werken samen met Van Gogh Brabant en Visit Brabant. Die focussen op toeristen uit Vlaanderen en de Duitse regio Noordrijn-Westfalen. Dat is economisch interessant, want die geven wat gemakkelijker geld uit dan de Nederlandse toerist," zegt Pierre. Als je vraagt naar de mooiste plekjes van Etten-Leur dan wordt Pierre écht enthousiast. "Het water is natuurlijk de kracht van Leur, maar ook het Paulushofje, de Pannenhoef, de Menmoerhoeve en De Santspuy zijn interessant voor bezoekers. Dan zijn er nog mooie ontwikkelingen rondom de Zwartenbergse Molen én het Regiment heeft veel potentie."

De City Shop wordt gerund door vrijwilligers. Het lukt vrijwilliger Elly van Haperen goed om de planning rond te krijgen, toch zijn ze altijd op zoek naar extra vrijwilligers. "We zoeken nu vooral vrijwilligers voor aan de balie," zegt Elly. "Als vrijwilliger zit je achter de balie, maar is er ook ruimte om andere taken op te pakken." Vrijwilligers draaien gemiddeld zo'n twee diensten per maand. "Maar natuurlijk mag je er meer doen, vooral voor het weekend zoeken we nog extra vrijwilligers." Mail voor meer info naar: info@vincentvangoghinetten.nl. [n]