Hyperbare zuurstoftherapie voor post-covidpatiënten heeft effect op lange termijn

THOLEN - Talloze mensen worstelen nog elke dag met de nasleep van het coronavirus. Zij hebben post-covid, ook wel long-covid genoemd. In 2022 wees onderzoek uit dat hyperbare zuurstoftherapie (HBOT) kan helpen om de klachten van post-covidpatiënten te verminderen.


Een recente publicatie van dezelfde onderzoeksgroep toont nu aan dat de positieve effecten ook op lange termijn blijven aanhouden. Op dit moment is HBOT de enige behandeling voor post-covidpatiënten waarbij middels een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek, een aantoonbaar wetenschappelijk bewijs voor een behandeleffect geleverd is.

Na verschillende kleinere onderzoeken over de resultaten van hyperbare zuurstoftherapie bij post-covidpatiënten, zorgde een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek in Israël voor een doorbraak. Nadat op 12 juli 2022 de resultaten hiervan werden gepubliceerd in het tijdschrift Nature Science Review besloot de NVvHG dat onder bepaalde condities hyperbare zuurstoftherapie ook in Nederland kon worden toegepast bij post-covidpatiënten. Het Medisch Centrum voor Hyperbare Zuurstoftherapie in Goes startte met de behandeling van de eerste post-covidpatiënt in Nederland. De betreffende patiënt, Ina Mensink, dreigde volledig arbeidsongeschikt te raken, maar drie maanden na de behandeling, kon ze haar werk als IC verpleegkundige weer oppakken. “Ik ging niet met stappen vooruit, maar ik vloog vooruit”, zegt ze over de behandeling.

Hyperbare zuurstoftherapie is op zich niet nieuw. Het wordt al zo'n 65 jaar veilig en effectief toegepast in Nederland, onder andere na duikongevallen, koolmonoxidevergiftiging, schade na bestraling en niet- of nauwelijks genezende wonden aan de diabetische voet. Sinds de zomer van 2022 zijn er in het Medisch Centrum voor Hyperbare Zuurstoftherapie in Goes meer dan honderd post-covidpatiënten behandeld waarvan een groot deel goed hersteld is. Ook kunnen patiënten na de behandeling weer succesvol revalideren en op langere termijn hun sociaal leven en werkzaamheden hervatten. In een vervolgonderzoek uit Israël is nu aangetoond dat hyperbare zuurstoftherapie niet alleen tijdens en direct na de behandeling een positief effect heeft bij post-covidpatiënten, maar deze effecten ook op de lange termijn blijven aanhouden. De resultaten geven aan dat HBOT de levenskwaliteit, de slaapkwaliteit en de psychiatrische symptomen en pijnsymptomen kan verbeteren.[n]