Eline, Lars, Leon, Roben en Nadir.
Eline, Lars, Leon, Roben en Nadir. Foto: Mantelzorg Brabantse Wal

Erkenning voor jonge mantelzorgers op 't Rijks

BERGEN OP ZOOM - Ter ondersteuning van jonge mantelzorgers, werkt Scholengemeenschap 't Rijks samen met Mantelzorg Brabantse Wal. 

Samen zetten zij zich in voor leerlingen die mantelzorg verlenen aan bijvoorbeeld familieleden. 


Een belangrijke mijlpaal werd bereikt op 18 maart, toen 't Rijks als één van de eerste elf scholen in Nederland de landelijke erkenning ontving als mantelzorgvriendelijke school.


Impact op dagelijkse leven

Onderzoek toont aan dat één op de vier kinderen en jongeren in Nederland mantelzorgtaken op zich neemt. Dit betekent dat elke middelbare schoolklas meerdere jonge mantelzorgers telt, met aanzienlijke impact op hun dagelijkse leven en schoolprestaties. 

Om deze reden heeft 't Rijks, in samenwerking met de schoolcounselor, Monique de Klerk-van Hasselt, en Mantelzorg Brabantse Wal, een specifieke mentorles ontwikkeld gericht op de ondersteuning van deze leerlingen. 


Aanzienlijke impact op het dagelijkse leven


Mentorles voor jonge mantelzorgers

De mentorles heeft als doel om jonge mantelzorgers zich erkend en ondersteund te laten voelen, te informeren over beschikbare hulpbronnen en het besef te vergroten dat zij niet alleen staan. 


Persoonlijke verhalen

Onlangs was ook de expositie, waar zeven jonge mantelzorgers hun persoonlijke verhalen delen, te zien op 't Rijks. 

Na de mentorles kregen leerlingen de kans om samen met hun mentor deze expositie te bezoeken. Ook ouders zijn geïnformeerd over deze initiatieven, waarmee de school benadrukt dat er aandacht is voor de uitdagingen waarmee jonge mantelzorgers geconfronteerd worden. 


Uitreiking landelijke erkenning

De landelijke erkenning onderstreept de inzet van 't Rijks voor jonge mantelzorgers. Op 18 maart heeft de school officieel een gevelbordje ontvangen, dat aangeeft dat 't Rijks erkend is als een mantelzorgvriendelijke school. Dit bijzondere moment werd mogelijk gemaakt door Mantelzorg Brabantse Wal. 

De uitreiking werd verricht door een leerling die zelf ook jonge mantelzorger is, in het bijzijn van wethouder Lars van der Beek uit de gemeente Woensdrecht en Nadir Baali uit de gemeente Steenbergen.[n]